Moodys znížila rating Ruska na Ba1

Ruský minister financií Anton Siluanov za tým vidí politiku. Moody's podľa neho ignorovala pozitívne faktory a bola príliš pesimistická.

Agentúra Moody’s Investors Service znížila rating dlhodobý rating záväzkov Ruska zo stupňa Baa3 na stupeň Ba1, čím vypadol z investičného pásma. Výhľad pritom zostáva negatívny, čiže s možnosťou ďalšieho zhoršenia. Agentúra ako dôvod uviedla pokračujúcu krízu na Ukrajine, pokles cien ropy a kurz rubľa. Moody’s predpovedá Rusku na tento rok hlbokú recesiu a ďalšie zhoršovanie ekonomiky v roku 2016.

Ruský minister financií Anton Siluanov tento krok kritizoval. Podľa neho Moody’s vychádzala z nereálnych predpokladov a prišla k záverom pesimistickejším ako Medzinárodný menový fond, Svetová banka aj ďalšie medzinárodné banky. Ignorovala pritom pozitívne vplyvy, ako napríklad vysokú devízovú rezervu či nízky dlh. „Predpokladám, že rozhodnutie znížiť rating bolo motivované politickými faktormi,“ uviedol Siluanov.

Zo spolitizovania ruská strana obviňovala aj ostatné agentúry, ktoré pred časom Rusku znížili rating. Standard & Poor’s Ratings Services koncom januára zhoršila dlhodobý rating záväzkov Ruska v zahraničnej mene zo stupňa BBB- na stupeň BB+. Rating krajiny sa tak dostal do špekulatívneho pásma. Fitch Ratings 11. januára znížila dlhodobý emisný rating Ruska v domácej a v cudzej mene na stupeň BBB-, čo však stále znamená investičné pásmo.

Súvisiace články

Aktuálne správy