Bezbolestný spôsob, ako šetriť: Mobilná aplikácia postráži váš účet

, the verge;businessinsider Foto: YT;FB

Pre mnohých v súčasnosti čo i len pomyslenie, že by si mali niečo odkladať bokom dvihne poriadne adrenalín v krvi. Tak V Európe ako aj v USA. Nedávny prieskum hovorí, že 72 % Američanov sa minulý mesiac dostalo do stresu kvôli peniazom.

Podľa údajov Federálneho rezervného systému až 60 % Američanov vo veku od 18- 40 rokov v roku 2013 nedokázalo ušetriť vôbec nič. V minulom roku dosiahla miera úspor u dospelých do 35 rokov negatívne 2 %. "Banky majú skúsenosť, že ľudia už z akejsi zotrvačnosti nedokžu usporiť," tvrdí 29 ročný Ethan Bloch, ktorý vymyslel aplikáciu na riadenie osobných financií. Je to aplikácia, ktorá automaticky šetrí peniaze z bežného účtu, bez toho aby ste o tom museli premýšľať. Podarilo sa mu zozbierať rizikový kapitál vo výške 2,5 milióna amerických dolárov. Dobrý nápad ocenili Baseline Ventures, Google Ventures, a hŕstka ďalších firiem ešte vlani v decembri, aplikácia by mala byť predstavená verejnosť budúci štvrtok firmou Digit.

Spôsob, akým to funguje, je jednoduchý. Po pripojení aplikácie na bežný účet sa automaticky prevedie malá časť peňazí, suma, ktorú okamžite nepotrebujete, na samostatný sporiaci účet. Ten je chránený Federálnym úradom pre poistenie vkladov, ide o poručnícky účet vedený v jednej z dvoch partnerských bánk, Wells Fargo a BofI Federal Bank. To znamená, že aj v prípade, ak firma Digit, či obe tieto banky skrachujú, poistenie je do výšky 250 000 dolárov.

Tajomstvo úspechu novej aplikácie má byť v tom, že algoritmus vytvorený firmou Digit sleduje váš príjem a výdavky. Na základe toho potom vypočíta presné množstvo peňazí, ktoré by vám nemali chýbať. Aplikácia sleduje predovšetkým štyri veci: aktuálny stav na bežnom účte, prichádzajúcú výplatu, faktúry a platby čakajúce na úhradu, a ako ste v ostatnom čase svoje prostriedky míňali. V niektorých prípadoch si aplikácia dokáže z banky vytiahnuť údaje aj za tri uplynulé roky. Takže ak by vám jedného dňa výplata na účet neprišla, aplikácia to uvidí a následne upraví výšku príkazu pre sporiaci účet. Užívatelia samozrejme môžu zasiahnuť a ručne nastaviť výšku svojich úspor, tak isto v prípade potreby siahnuť kedykoľvek na svoje úspory.

Digit bol navrhnutý tak, že s ním môžete komunikovať pomocou SMS. Raz denne vám príde textovka na kontrolu zostatku na vašom sporiacom účte. Môžete si zvoliť prehliadanie zostatku, kontrolu poslednej transakcie, alebo presun peňazí z účtu, alebo na účet. Ale je tu jeden háčik: používatelia nijak nezarábajú na svojich úsporách, úroky sa im nepripisujú.

Digit totiž svojim užívateľom neúčtuje nič za svoje služby. Takže všetky náklady na prevod aj prevádzkové náklady musí pokryť zo zhodnocovania ušetrených peňazí klientov na účtoch partnerských bánk. Ale vraj to sa to časom zmení. Firma by sa mala podeliť o časť z úrokov so svojimi užívateľmi hneď ako budú pokryté jej náklady. A nemalo by to už trvať dlho, lebo firma rastie celkom dobre. Počas svojho päťmesačného pilotného obdobia, ktoré sa skončilo v decembri, sa cez Digit podarilo klientom našetriť celkovo 600 000 dolárov, dnes je to milión dolárov mesačne. A to sa aplikácia ešte ani nedostala na verejnosť.

Pýtate sa prečo samotné banky neprišli s takouto aplikáciou? Podľa Blocha majú slabú motiváciu slúžiť strednej triede. Veľké banky získavajú väčšinu peňazí od zákazníkov s nízkymi príjmami, a to za rôzne poplatky za prečerpanie, keď sa dostanú na mizinu. A od zákazníkov s vysokými príjmami si účtujú poplatky za správu ich bohatstva. V nás ostatných banky proste nevidia príležitosť na veľký zisk, preto sa nehrnú do inovácií. "Spoločnosť je komplexnejšia, ale nástroje, ktoré používame pre správu našich financií sa príliš nezmenili, skúsenosti s retailovou bankou sú dnes v podstate rovnaké, ako to bolo pred 500 rokmi v Holandsku," tvrdí Bloch.

Ak mal niekto dosiahnuť takýto úspech, potom je Bloch ten pravý. Najskôr sa živil ako účtovník a finančný výskumník. Vlastný startup predal softvérovej ​​spoločnosti DemandForce, ktorú následne v roku 2012 prevzala firma Intuit za viac ako 400 miliónov dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy