Zisk americkej hypotekárnej agentúry Fannie Mae prudko klesol

Americká hypotekárna agentúra Fannie Mae oznámila, že vyplatí ministerstvu financií dividendu v hodnote takmer 2 miliardy USD po tom, ako za 4. kvartál opäť oznámila zisk, aj keď podstatne nižší než v rovnakom období predchádzajúceho roka. Informovala o tom agentúra AP.
Väčšia z dvoch kľúčových hypotekárnych agentúr uviedla, že jej zisk za 4. štvrťrok minulého roka dosiahol 1,3 miliardy USD (1,15 miliardy eur), zatiaľ čo v rovnakom kvartáli predchádzajúceho roka predstavoval zisk 6,5 miliardy USD. Dôvodom sú najmä straty z finančných derivátov v dôsledku klesajúcich úrokových sadzieb. Napriek tomu spoločnosť zaznamenala zisk už 12. kvartál po sebe.
Hypotekárna agentúra zároveň uviedla, že na budúci mesiac vyplatí ministerstvu financií dividendu vo výške 1,9 miliardy USD. Keď sa tak stane, celkový objem vyplatených dividend dosiahne 136,4 miliardy USD, čím agentúra vysoko prekoná hodnotu pomoci od štátu potom, ako sa počas finančnej krízy dostala do problémov.
Po nástupe svetovej finančnej krízy v roku 2008 sa obe hypotekárne agentúry, Fannie Mae aj menšia Freddie Mac, dostali do existenčných problémov. Obom spoločnostiam štát poskytol finančnú pomoc, pričom Fannie Mae dostala celkovo 116 miliárd USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy