Podnikaniu v Prešove i v okolí by pomohlo centrum obchodu s Ukrajinou

Podnikateľom na východe Slovenska by pomohla lepšia vzájomná spolupráca, zlepšenie infraštruktúry i posilnenie intelektuálneho potenciálu regiónu. Podľa predsedu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Petra Mihóka by najmä mestu Prešov prospelo, keby sa tu vybudovalo centrum obchodu s Ukrajinou.
„Špecifickým problémom tohto regiónu je dosť silné intelektuálne vyprázdňovanie regiónu, pretože veľa ľudí práve preto, že je tu málo príležitostí, odchádza mimo región. Toto môže do budúcnosti výrazne negatívne ovplyvniť rozvoj regiónu, pretože bez intelektuálneho potenciálu sa bude tento región veľmi ťažko rozvíjať,“ uviedol Mihók po rokovaní Prešovskej regionálnej komory SOPK, ktoré sa uskutočnilo vo februári.
Potrebné je podľa neho zastaviť intelektuálne vyprázdňovanie cez skvalitňovanie školstva, ku ktorému môžu prispieť aj firmy a cez vytváranie lepších pracovných príležitostí nielen prostredníctvom zahraničných investícií. „Celkovo je na východnom Slovensku nízky podiel zahraničných investícií a riešením by mohlo byť vybudovanie centra pre mnohé aj zahraničné spoločnosti, ktoré majú problém zostať na Ukrajine. Myslím si, že tento región a konkrétne Prešov so svojou infraštruktúrou má obrovský potenciál na to, aby sa tu vytvorilo regionálne centrum na rozvoj obchodu a investovania s Ukrajinou,“ povedal Mihók. Momentálne je však podľa neho prvoradé, aby sa situácia na východ od nás stabilizovala. Následne by sa riešil rozvoj Ukrajiny, a to, akú úlohu by v tom zohralo Slovensko.

Súvisiace články

Aktuálne správy