Na jeho podporu vyčlenil štát tento rok takmer 200 miliónov eur

Samosprávy a právnické osoby majú už len posledný týždeň na podanie žiadosti o štátnu podporu na výstavbu či kúpu nájomných bytov v roku 2015.

Samosprávy a právnické osoby majú už len posledný týždeň na podanie žiadosti o štátnu podporu na výstavbu či kúpu nájomných bytov v roku 2015. Na zvýhodnené úvery od Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) vyčlenila vláda tento rok 174,5 milióna eur a Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR má v rozpočte schválené zdroje na priame dotácie na bývanie vo výške 20 miliónov eur.
Nárok na úver zo ŠFRB majú aj občania, ktorí si zaň môžu kúpiť byt alebo postaviť rodinný dom. Takáto podpora je určená manželom do 35 rokov, manželom s dieťaťom do určitého veku alebo napríklad členovi domácnosti, ktorý žije s osobou s ťažkým zdravotným postihnutím. Minulý rok použil fond na úvery fyzickým osobám s úrokom od 1 do 2 % vyše 6,5 milióna eur, pričom vyhovel 70 žiadostiam z 87 doručených. V roku 2015 na tento účel stanovil 4,4 milióna eur.
Obce a samosprávne kraje môžu vďaka kombinácii úveru zo ŠFRB a rezortnej dotácie postaviť alebo kúpiť nájomné byty určené najmä mladým a nízkopríjmovým rodinám. Výška dotácie je 30 až 75 % oprávnených nákladov, zvyšok tvorí úver s úrokovou sadzbou 1 % na maximálne 40 rokov. Samosprávy takto vlani získali viac ako 91 miliónov eur, ktorými sa podporilo obstaranie 2007 nájomných bytov. Celkovo od roku 2000 išli dotácie na kúpu alebo výstavbu vyše 37.000 takýchto bytov, z toho najviac v Nitrianskom, Trnavskom a Prešovskom kraji, najmenej v Bratislavskom.
Od minulého roka môžu čerpať zvýhodnený úver od štátu na obstaranie nájomných bytov aj súkromné firmy či neziskové organizácie, ale bez dotácie. Pri úrokovej sadzbe 1 % na 30 rokov môžu dostať najviac 80 % z obstarávacej ceny, dofinancovať stavbu musia z vlastných zdrojov. Záujem o takýto úver v roku 2014 prejavilo 10 právnických osôb, z ktorých len dve splnili podmienky pre jeho získanie. Takmer 2,5 milióna eur si teda rozdelili investori na prestavbu internátu vo Zvolene na 56 nájomných bytov a robotníckej ubytovne v Bratislave na 81 bytov.
Štátnu podporu je možné získať tiež na obnovu bytových domov. Z dotácií vo výške takmer 1,7 milióna eur pomohlo ministerstvo v roku 2014 obnoviť 2011 bytov. Ďalších približne 111 miliónov eur išlo na tento účel zo ŠFRB vo forme úverov, pričom sa použili na zateplenie, odstránenie systémovej poruchy alebo modernizáciu zhruba 25.000 bytov.
Zvýhodnené úvery považuje ministerstvo za dôležitý nástroj podpory rozvoja bývania. "Záujem o tento nástroj je len dôkazom, že aj pri existujúcich nastavených podmienkach patrí k významným prvkom zvyšovania kvality a dostupnosti bývania pre široký okruh žiadateľov, čoho dôkazom je vyšší počet žiadostí o túto formu podpory ako sú možnosti v rozpočte ŠFRB," uviedol pre TASR hovorca rezortu Martin Kóňa. Podobne vníma ministerstvo aj dotácie, na ktoré sa snaží podľa jeho slov dávať čo najviac peňazí.

Súvisiace články

Aktuálne správy