Oslabujúca koruna: Slovákom sa už neoplatí pracovať v Česku, pozrite si platy

, iDnes Foto: SITA

Už sa neoplatí cestovať stovky kilometrov za hranice, na Slovensku už zarobíme takmer rovnako ako v Česku. Môže za to silné euro.

Práca na týždňovky a bývanie na ubytovni. Pre mnohých nemysliteľná kombinácia, iní tak fungujú aj niekoľko rokov. „Pendlovať" sa oplatí, ak zarobíte o niečo viac než doma. Situácia so susedným Českom sa v ostatnom čase zmenila. Z tam pracujúcich Slovákov sú dnes už len zákazníci, ktorí hľadajú lacnejšie potraviny a spotrebný tovar. Dôvodom je, že česká koruna prudko oslabuje voči euru. Po prepočte na eurá je mzda vyplácaná v českých korunách čoraz menej atraktívna. „Týka sa to predovšetkým výrobných profesií, kde je možné v priemere zarobiť si približne 600 eur mesačne. Keď odpočítame výdavky na ubytovanie a na stravu pracovníka, ktoré sa pohybujú okolo 150 eur mesačne, dostávame sa na sumu, kvôli ktorej sa už cestovanie za prácou do Česka nevypláca," hovorí riaditeľ personálno-poradenskej spoločnosti McROY Group Luboš Sirota pre iDnes.

Klesajúci záujem slovenských pracovníkov o Českú republiku posilňuje aj skutočnosť, že po kvalifikovaných zamestnancoch je vysoký dopyt v celej eurozóne. Odborník si tak môže vybrať, či chce pracovať v Rakúsku alebo Nemecku za vyššiu mzdu, navyše vyplácanú v eurách, alebo sa rozhodne pre Česko, kde najviac chýbajú Slováci na pozíciách ako operátor CNC, elektromechanik, lakovník, zámočník, strojný mechanik, montér, zvárač, potrubár, či turbinár.

Podľa údajov ministerstva práce a sociálnych vecí pracovalo v roku 2014 v Českej republike oficiálne takmer stotridsaťtisíc Slovákov, čo je stále najpočetnejšia skupina cudzincov. Ukrajinci sú na druhom a Poliaci na treťom mieste.

Súvisiace články

Aktuálne správy