Nákupná turistika sa najviac oplatí v Poľsku

Za ten istý nákup v potravinách Slováci na konci vlaňajška zaplatili v slovenských obchodoch o 50 centov menej, ako pred rokom. V okolitých krajinách ich ten istý nákup vyšiel aj vďaka oslabeniu mien ešte lacnejšie. Napríklad v Poľsku až o skoro 4 eurá. Obdobie veľmi nízkeho nárastu alebo poklesu cien pokračuje aj v tomto roku.

Podľa Martina Barta, hlavného stratéga Sberbank Slovensko, cenová hladina na Slovensku i v okolitých štátoch v minulom roku stagnovala. Ceny v decembri 2014 boli s výnimkou Rakúska, kde stúpli medziročne o 0,8 %, približne na rovnakej úrovni, resp. nižšie než v decembri 2013. No pre Slovákov je vývoj cien v susedných štátoch zaujímavý aj pre to, že do hry vstupuje výmenný kurz českej koruny, maďarského forintu a poľského zlotého a samozrejme aj celková úroveň cien v tom-ktorom segmente tovarov a služieb.

"Ak porovnávame nákupy rôznych typov tovarov na konci rokov 2013 a 2014, dôjdeme k záveru, že nákupná turistika sa vypláca najmä v Poľsku, pretože tam ceny klesli najvýraznejšie, cenová hladina je nižšia než u nás a ako bonus pre našinca – kurz zlotého voči euru oslabil," komentuje Barto.

V kategórii potravín a nealkoholických nápojov 100-eurový nákup z decembra 2013 stál v decembri u nás 99,50 eura, v Rakúsku 100,90 eura, v Česku 98,23 eura, no v Maďarsku len 96,34 eura a v Poľsku dokonca iba 96,08 eura. Cenová úroveň poľských potravín bola na konci roka 2013 len na 61,8 % úrovne EÚ, maďarských na 79,8 %, slovenských na 84 % úrovne EÚ. Rakúsko je o 12,5 % drahšie než priemer EÚ, no je očividné, že Slováci nechodia do Rakúska kupovať potraviny len kvôli cenám. Navyše, vyššia slovenská DPH na potraviny než v okolitých štátoch spôsobuje aj to, že niektoré drahšie a kvalitnejšie potraviny sú na Slovensku prakticky nedostupné.

Oslabenie eura voči doláru je hlavnou príčinou, že veľké nákupy oblečenia v Spojených štátoch, ktoré boli hitom pred niekoľkými rokmi, sú dnes podstatne menej atraktívne. Len za minulý rok sa nám tieto nákupy zdražili o viac než 9 %. Podobne ako u potravín, najnižšia cenová úroveň u tohto segmentu bola na konci roka 2013 v Maďarsku a Poľsku, len 76,4 %, resp. 87,7 % priemeru EÚ. Slovenské ceny boli na 95,4 % úrovne EÚ. Nákup oblečenia a obuvi je dnes najvýhodnejší práve preto v Maďarsku a Poľsku, kde za uplynulý rok ceny pre nás klesli o 2,9 %, resp. 5,7 %, kým na Slovensku stúpli o 1,2 %. Ceny sa znížili aj v Rakúsku a to o 2 %, no stúpli v Nemecku i Čeaku. V tomto segmente Česi asi viac doplácajú na slabšiu korunu než Poliaci, ktorí sa opierajú aj o silnú domácu produkciu.

V segmente domácich spotrebičov bol vlani zaznamenaný malý pohyb cien (do 2 či 3 %), a tak najmä pre návody, záruky či opravy nemá pre našich občanov význam si čokoľvek obstarávať spoza hraníc. Navyše, u týchto nie je významný rozdiel cenových hladín, všetko sa praktický dováža z niekoľkých produkčne najvýznamnejších štátov.
Najzaujímavejší vývoj v minulom roku zaznamenali ceny motorových palív a mazadiel. Na Slovensku a v Česku pre našinca klesli o 7,1 %, no napríklad v Nemecku takmer o 12 %, podobne v Maďarsku, Poľsku a Rakúsku klesli o 11 %. Najväčší podiel na tomto výraznom poklese má pokles cien, efekt oslabenia domácej meny nehrá veľkú úlohu.
"Táto téma sa už u nás dosť diskutovala, no nikto zatiaľ nedal vierohodné vysvetlenie, prečo vo všetkých okolitých štátoch (mimo ČR) klesli ceny palív počas minulého roka o viac než 10 %, no u nás len o 7 %. Podľa moje mienky, je to podobne ako aj u iných tovarov a služieb (napr. telekomunikácie, kde naše ceny boli dlhé roky nad úrovňou cien EÚ) nedostatočnou súťažou na trhu a skrytým oligopolom," myslí si hlavný stratég Sberbank Slovensko.

Súvisiace články

Aktuálne správy