Prebytok bežného účtu eurozóny klesol v decembri na 4-mesačné minimum

Prebytok na bežnom účte platobnej bilancie eurozóny sa v decembri znížil na 4-mesačné minimum. Oznámila to dnes Európska centrálna banka (ECB). Informovali o tom portály RTTNews a MarketWatch.
Podľa ECB prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny dosiahol v decembri 17,8 miliardy eur oproti 19,9 miliardy eur v novembri. Na decembrovej úrovni sa prebytok bežného účtu naposledy nachádzal v auguste.
Obchod s tovarom, ako aj bilancia služieb zaznamenali prebytok, v prípade služieb však prebytok klesol. Navyše, účty primárnych a sekundárnych príjmov vykázali deficit.
Prebytok v obchode s tovarom vzrástol v decembri na 28,1 miliardy eur z 20,2 miliardy eur v novembri. Prebytok v oblasti služieb na druhej strane klesol z 8 miliárd na 3,9 miliardy eur.
Účet primárnych príjmov vykázal deficit 0,4 miliardy eur a schodok účtu sekundárnych príjmov sa zvýšil na 13,8 miliardy eur z 13,3 miliardy eur v novembri.
Za celý rok 2014 dosiahol prebytok na bežnom účte platobnej bilancie eurozóny 240,2 miliardy eur. V roku 2013 zaznamenal 214,2 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy