Nebankové spoločnosti budú potrebovať na poskytovanie úverov licencie

Nebankové spoločnosti budú môcť poskytovať pôžičky len vtedy, ak budú mať licenciu. Udeľovať im ju bude Národná banka Slovenska (NBS).

Nebankové spoločnosti budú môcť poskytovať pôžičky len vtedy, ak budú mať licenciu. Udeľovať im ju bude Národná banka Slovenska (NBS). Túto zmenu prináša novela zákona o spotrebiteľských úveroch a pôžičkách, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska. Cieľom návrhu je zvýšiť transparentnosť a výkon kontroly na trhu spotrebiteľských úverov.
Zákon stanovuje, akým spôsobom budú môcť subjekty získať povolenie na poskytovanie spotrebiteľských úverov. Toto povoľovacie konanie má nahradiť v prípade nebankových spoločností proces zápisu do registra veriteľov. "Na banky sa licencovanie vzťahovať nebude, keďže vykonávajú uvedenú činnosť na základe bankového povolenia. Kontrolu a dohľad nad činnosťou veriteľov poskytujúcich spotrebiteľské úvery preberie v celom rozsahu NBS," vysvetlil rezort financií. Povolenie na poskytovanie spotrebiteľských úverov bude obmedzené alebo neobmedzené.
Ďalšou novinkou je, že spoločnosti poskytujúce spotrebiteľské úvery budú povinné nahliadať do registra údajov o spotrebiteľských úveroch. Na základe informácií z tohto registra by mali podľa MF SR vedieť lepšie posúdiť, či bude klient schopný pôžičku splácať. "Veriteľ je na základe zákona povinný poskytovať po uzatvorení zmluvy o spotrebiteľskom úvere aspoň do jedného registra zákonom stanovené údaje. Vzhľadom na povinnosť veriteľa nahliadať do registra údajov o spotrebiteľských úveroch sa písomný súhlas so spracovaním osobných údajov nahrádza súhlasom spotrebiteľa na základe zákona," uvádza sa v dôvodovej správe. Spoločnosti by mali do registra poskytovať údaje napríklad o výške poskytnutého úveru, dátum jeho splatnosti, ale aj omeškanie splátok zo strany spotrebiteľa.
Opatrenia obsiahnuté v novele vychádzajú z Koncepcie ochrany spotrebiteľov na finančnom trhu, ktorú schválila vláda SR v januári tohto roka. Zákon nadobudne účinnosť od 1. apríla tohto roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy