Buffett sa stiahol z veľkých ropných investícií, zo segmentu ale neodchádza

, roklen24 Foto: SITA

Miliardár a rešpektovaný investor Warren Buffett ukončil na konci roka 2014 jednu zo svojich najväčších ropných investícií. Jeho spoločnosť Bershire Hathaway sa zbavila investície v Exxon Mobil v celkovom objeme 3,7 miliardy dolárov. Dôvodom sú ceny ropy, ktoré od vlaňajšieho júna prepadli o polovicu. Správa pre americkú komisiu pre cenné papiere SEC tiež ukázala, že Bershire obmedzila aj investíciu v ďalšej veľkej ropnej firme ConocoPhillips.

Buffett sa v minulosti preslávil okrem iného svojou investíciou do čínskeho ropného gigantu PetroChina. Na ConocoPhillips stavil v čase pred vrcholom cien ropy v roku 2008. Investoval tiež 2 miliardy dolárov do dlhopisov Energy Futures Holding, táto investícia ale bola odpísaná po prepade cien plynu. Svoj podiel, celkovo 41,1 milióna akcií Exxonu,  Bershire vypredala v priebehu posledného vlaňajšieho štvrťroka. To ale neznamená, že opustila investície do energií úplne. Investovala do kanadského producenta Suncor Energy alebo spracovateľa ropy Phillips 66. Podľa akcionára Buffettovej investičnej skupiny a autora kníh o nej, Jeffa Matthewsa,  zmena prístupu k energetickým investíciám súvisí aj s odovzdávaním kontroly v spoločnosti od Warrena Buffetta k jeho dvom kľúčovým investičným stratégom, ktorými sú Todd Combs a Ted Weschler . "Nemalo by to byť chápané len ako ,ropa je strašná, preč od nej '. Sú na to rôzne názory," povedal Matthews v súvislosti s odchodom Berkshire z ropných pozícií.

Peniaze ale nesmú len tak ležať, preto Bershire zrealizovala aj nákupy. V poslednom vlaňajšom štvrťroku zadovážila ďalších 6,5 milióna akcií IBM a celkový podiel posunula na hodnotu 12,4 miliardy dolárov. Cena akcie IBM sa vlani prepadla pod tú, za ktorú priemerne nakupoval Buffett potom, čo firma zrušila výhľad. Teraz sa manažment ohľadom rastu tržieb upína na cloud a analýzu dát. Bershire tiež navýšila podiel v Deere & Co a investovala do Murdochovej 21st Century Fox.

Akvizičné stratégie Berkshire sa sústredia na získanie veľkých podielov vo firmách, od ktorých investičná skupina očakáva v budúcnosti zdravý rast a expanziu. Zatiaľ, čo pred dvoma desiatkami rokov väčšinu ziskov generovali investície v poisťovníctve, dnes je to výroba, doprava zmieňované energie.

Súvisiace články

Aktuálne správy