Urobiť to, alebo držať hubu

, project syndicate Foto: SITA

Vo verejnej politike, mierových rozhovoroch, volebných kampaniach, ale aj firemných stratégiách nie je sľubov a záväzkov nikdy dosť. Je to len prvý krok k dosiahnutiu požadovaného cieľa, dokonca úplne bezvýznamný, pokiaľ nebudú prijaté všetky ďalšie potrebné kroky. Prvý krok je vytvorený na dôvere druhých, že druhý krok sa skutočne prijme. Inak je tu riziko, že sa vytvorí falošný dojem, že sa nepodarilo dosiahnuť určitého cieľa kvôli chybám, irelevantným zámerom, alebo neadekvátnemu prevedeniu. Konkrétne príklady sú všade na vôkol, kam sa len pozrieme.

Spomeňme si na oznámenia Európskej centrálnej banky v januári, že pristúpi ku kvantitatívnemu uvoľňovaniu. V tom čase si mnoho lídrov myslelo, že tento krok ECB by mal stačiť. Zámer sa oznámil, peniaze sa vytlačia, ekonomiky by mali byť opäť späť v hre. Bohužiaľ to tak nie je, menová politika takto nefunguje. Kvantitatívne uvoľňovanie stačiť nebude, nikto by nemal byť v tomto ohľade naivný. Pre cieľ získať ekonomiky späť dohry je QE užitočný krok, ale iba ako súčasť väčšieho balíka opatrení. Pri absencii iných ekonomických reforiem, QE samo osebe nemôže ovplyvniť zmeny potrebné k naštartovaniu rastu. A v prípade, že reformy nie sú implementované a rast sa nedokáže zhmotniť, politici pravdepodobne vyhlásia, že na vine je QE a nie ich vlastné zlyhanie, že nenasadili všetky ostatné kroky, ktoré musia nasledovať na ceste k hospodárskemu oživeniu.

Ďalším príkladom je slobodu prejavu. Po masakre v satirickom časopise Charlie Hebdo v Paríži minulý mesiac, sa svetoví lídri poponáhľali na scénu, aby pochodovali na podporu slobody prejavu ako jedného zo základných princípov civilizovanej spoločnosti. Prirodzeným krokom pre mnohých z nich by mal byť návrat domov a okamžite začať presadzovať túto zásadu. Namiesto toho sa len vrátili domov.

Alebo mierové rokovania. Nedávna dohoda o prímerí na Ukrajine, posledný pokus ukončiť vojnu medzi vládou  a proruskými  separatistami, ktorá zúri od minulého roka vo východnej časti regiónu Donbas. Tie najúčinnejšie mierové dohody sú neoddeliteľnou súčasťou mierového procesu. Prvý krok, podpísanie zmluvy, predstavuje záväzok zmluvných strán prijať potrebné ďalšie kroky. Každý už ďalej presne vie, čo má robiť, čo ostatní očakávajú, aby robil a aké dôsledky by to malo v prípade, že tak neurobí. Dôvodom zlyhania dohôd zvyčajne nie je ich obsah, ale to čo sa neurobilo, alebo to, k čomu sa signatári zaviazali, ale napriek tomu to nesplnili. Plán mieru je užitočný iba v prípade, že sa ho každý drží. V opačnom prípade je cieľ stratený.

Volebné kampane sú príkladom par excellence tohto fenoménu. Svet práve vstupuje do ďalšej "sezóny prvého kroku." Najmenej sedem volieb čaká na členské krajiny Európskej únie v tomto roku. Francúzsko bude mať regionálne voľby v marci, Gréci už hlasovali a zvolili si vládu, ktorá zatiaľ, ako sa zdá, nie je schopná dostať sa za sľubované zámery a záväzky. Nadchádzajúce mesiace prinesú voľby v Estónsku, Fínsku, Veľkej Británii, Dánsku, Portugalsku, Poľsku a Španielsku. Pridajme ešte americké prezidentské voľby v budúcom roku, ktorým už predchádza kampaň. Dá sa očakávať, že tu bude opäť veľa sľubov. Voliči v týchto krajinách budú zaplavení dobrými úmyslami. Budú očakávať záruky, že strany a kandidáti, ak dostanú podporu a budú zvolení, dotiahnu záväzky do úspešného konca. Ak to nedokážu, zostane len pri prázdnych sľuboch, čo jednoducho väčšinu ľudí nepresvedčí.

Rovnako sú na tom aj kampane spoločností. Posielajú svojich zástupcov pred zákonodarné orgány vyjadriť ľútosť za závažné porušovanie predpisov a sľubujú do budúcnosti dobré správanie. Ale napriek tomu sú vždy tieto príbehy neetické, ak nie úplne trestné. Bohužiaľ, príliš veľa šéfov firiem pretrváva v pohľade na svet ako "my" verzus "oni". Skôr by sa mali pokúsiť pochopiť, prečo im pri absencii rázneho opatrenia už nikto neverí.

Začiatky sú životne dôležité. Neexistuje žiadne jednoduché riešenie pre hospodárstvo eurozóny, pre Grécko, pre Ukrajinu, alebo niektorú z ďalších hlavných výziev, ktorej dnes čelíme. Ale ak protagonisti nie sú si istí, že oznámenia, predvolebné sľuby, a mierové dohody povedú k jasným, cieľavedomým krokom, mali by si dvakrát rozmyslieť, než otvoria ústa.

Autorkou je Lucy P. Marcusová, zakladateľka a výkonná riaditeľka Marcus Venture Consulting.

Súvisiace články

Aktuálne správy