Joseph Nye: Analýza ruskej „hrozby“ v niekoľkých vetách

, businessinsider;ČTK Foto: YT

Joseph S. Nye je profesor na Harvarde. Je autorom frázy "mäkká sila". V nedávnom rozhlasovom vysielaní BBC dokázal za necelých 30 sekúnd vysloviť presvedčivý rozbor krokov prezidenta Vladimíra Putina.

Mäkká sila je schopnosť prilákať na spoluprácu, nie nútiť s použitím sily alebo peňazí ako presvedčovacieho prostriedku. V poslednej dobe sa tento termín používa aj pri zmene a ovplyvňovaní verejnej mienky prostredníctvom relatívne málo transparentnej cesty a lobovania cez vplyvné politické a iné organizácie.

Vráťme sa ale k nedávnemu vyjadreniu profesora Nyea. Aby sme mohli vstúpiť in medias res, načrtnime kontext. Európa má pocit, že je v područí Ruska. Proruskí separatisti bojujú a Ukrajine, Putin sa vyhráža, že odreže dodávky plynu na západ, európske krajiny uvalili sankcie na Rusko v snahe donútiť Putina ustúpiť. A k tomu všetkému rutinná prítomnosť ruských vojnových lodí v Lamanšskom prielive už poriadne naťahuje britské nervy. Je jasné, že Rusko buduje svoju armádu v desivej ozvene studenej vojny.

V rovnakom čase sa ale Rusko nachádza v stave ekonomického kolapsu. Inflácia rastie a ropná ekonomika je v troskách, pretože cena za barel je oveľa nižšia než je potrebné pre rast ekonomiky krajiny. Ruské banky drží pri živote štátna podpora. Nečudo, že Rusko reve oveľa hlasnejšie, než kedykoľvek predtým, je totiž aj viac oslabené, než tomu bolo doteraz. Takže čo si máme v skutočnosti myslieť o súčasnom Rusku a Západ ohrozujúcom Putinovi?

Profesor Nye dokázal odpoveď zhrnúť len do niekoľkých viet. Rusko je v podstate slabé. „Rusko vnímam ako krajinu v úpadku. Je tam ekonomika jedinej plodiny, dve tretiny vývozu tvoria energie. Má strašný demografický problém, počet Rusov neustále klesá. Zároveň má veľký zdravotný problém, priemerný Rus sa dožije len asi 61 rokov. A situáciu ešte komplikuje aj obrovská korupcia, ktorá bráni reformám. Takže si myslím, že je to krajina, ktorá je vážne v úpadku,“ povedal vo vysielaní britského verejnoprávneho rozhlasu Nye.

„Putinova dobrodružnosť, ako ju môžeme vidieť na Ukrajine, viedla k západným sankciám. Odstrihla ho od zdrojov západnej technológie, ktoré krajina naozaj potrebuje pre modernizáciu. Putin premenil Rusko na benzínku Číny. Takže som veľmi pesimistický ohľadom budúcnosti Ruska. Niekedy sú upadajúce krajiny ochotné prijímať väčšie riziká a sú tým nebezpečné. Pozrite sa na Rakúsko a Maďarsko pred sto rokmi.“ Odkaz smeruje k vyvolaniu prvej svetovej vojny po zavraždení arcivojvodu Františka Ferdinanda v Sarajeve a  Rakúsko-Uhorskej invázii do Srbska. Konflikt si vyžiadal 16 miliónov životov.

"Sme na pokraji krízy. Sme blízko, ale stále tam ešte nie sme," povedal v rozhovore pre CNBC hlavný ekonóm ruskej spoločnosti BCS Financial Group Vladimir Tichomirov. "Môžem povedať, že sme stále ešte nepocítili plný dopad hospodárskej krízy. Prepúšťanie, zatváranie firiem, nárast nedobytných úverov – nič z toho sme ešte nevideli. To ale neznamená, že to neprichádza," povedal.

Rubeľ za posledný rok stratil proti doláru viac ako polovicu svojej hodnoty, čo ešte viac zvýšilo infláciu. Tá sa teraz pohybuje okolo 15 %. "Je to ticho pred búrkou. My vieme, že tá búrka prichádza, ide len o to, ako veľká bude," hovorí Tichomirov.

Od čias, kedy bola ruská ekonomika klenotom medzi mladými trhmi, prešla radikálnou zmenou. V tomto roku by mohla zaznamenať prepad až o 5,5 %, upozorňuje medzinárodná ratingová agentúra Moodys. To je zásadný zvrat oproti roku 2008, kedy ekonomika naopak vykázala rast o 5,6 %. Niet divu, že sú ruské firmy nervózne, keď nemôžu ovplyvniť ani faktory vonkajšie, akými sú nízke ceny ropy či spomalenie globálneho rastu, ani faktor vnútorný, ktorým je osoba prezidenta Vladimira Putina. "Podnikateľský svet má strach a obavy. Je to veľmi zložitá situácia, aby som to povedal jemne. Väčšina rizík ale nie je v ekonomike, je v politike a v geopolitike, a to má aj vplyv na vyhliadky podnikania v Rusku," hovorí Tichomirov. "Podnikateľský sektor s tým všeobecne veľa nenarobí, mnoho dôsledkov na politikov uplatniť nemôže."

Napríklad podnikateľ Stanislav Sergejev, ktorý pracuje so začínajúcimi podnikmi v Moskve a Petrohrade, aktuálne prácu nemá. Tak ako on majú obavy aj ďalší podnikatelia. "Môžem vám povedať, aká atmosféra a nálada teraz panuje v Moskve a Petrohrade. Áno, máme z toho všetkého strach. Niektorí moji priatelia, ktorí vlastnia firmy, už začali znižovať počty zamestnancov o 50 % a ich platy o 70 %," povedal Sergejev . Kvôli znehodnoteniu rubľa teraz Rusi musia míňať viac a Sergejev hovorí, že ako sa začína rúcať vnútorný trh a čoraz viac ľudí je bez práce, možno očakávať aj nárast kriminality.

Ruskí politici sa pritom poponáhľali s tým, aby zodpovednosť za ekonomickú krízu nenieslo oni. Ako povedal aj Putin, vinníkmi súčasného stavu sú pokles cien ropy a "vonkajšie faktory". Že sa ale Rusko musí zmeniť, už cíti aj vláda. Napríklad minister financií Anton Siluanov minulý týždeň povedal, že reformy sú absolútne nevyhnutné, ak sa má Rusko zotaviť. Pripustil, že je teraz krajina ekonomicky "v úzkych".

Súvisiace články

Aktuálne správy