Živnostníci v prípade pracovného úrazu nemajú nárok na úrazové dávky z SP

Živnostníci a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) nemajú nárok na úrazové dávky zo Sociálnej poisťovne (SP). Podľa zákona o sociálnom poistení totiž nie sú úrazovo poistení, v dôsledku čoho nemajú ani povinnosť platiť poistné na úrazové poistenie.
Podobne nemajú ani možnosť platiť si takéto poistné dobrovoľne, pretože zákon o sociálnom poistení dobrovoľné poistenie SZČO na úrazové poistenie neupravuje. Znamená to, že ak živnostníkovi vznikne pri výkone jeho samostatne zárobkovej činnosti úraz alebo v dôsledku výkonu tejto činnosti sa uňho zistí choroba z povolania, nemá ani on a ani jeho pozostalí nárok na úrazové dávky poskytované z úrazového poistenia SP. Východiskom z tejto situácie je možnosť uzavrieť si komerčné poistenie.
Úrazové poistenie je podľa zákona o sociálnom poistení poistením zamestnávateľa. Povinne úrazovo poistený je každý zamestnávateľ, ktorý zamestnáva aspoň jednu fyzickú osobu vykonávajúcu zárobkovú činnosť v pracovnoprávnom vzťahu, t.j. zamestnanec pracujúci na základe pracovnej zmluvy alebo osoba vykonávajúca činnosť na základe jednej z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru.
Povinne úrazovo poistený je aj ústav na výkon väzby a ústav na výkon trestu odňatia slobody, ktoré plnia povinnosti zamestnávateľa podľa osobitného predpisu. Nárok na úrazové dávky má zamestnanec poisteného zamestnávateľa až po splnení podmienok ustanovených zákonom o sociálnom poistení.
TASR informovala Sociálna poisťovňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy