Na STU otvorili Výskumné centrum digitálnej bezpečnosti

Prestrihnutím diernej pásky, ktorá sa pred 50 rokmi používala na vkladanie údajov do vtedajších počítačov, otvoril dnes prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska spoločne s rektorom STU Robert Redhammerom, rektorom UK Karolom Mičietom a generálnym riaditeľom spoločnosti ESET Richardom Markom, Výskumné centrum ESET.
Centrum je spoločným projektom slovenskej bezpečnostnej spoločnosti ESET, Slovenskej technickej univerzity (STU) a Univerzity Komenského v Bratislave (UK). V priestoroch Fakulty informatiky a informačných technológií STU bude študentom oboch univerzít poskytovať konzultácie pri príprave rôznych vedeckých prác a priestor na realizáciu praktických experimentov v oblasti informačnej bezpečnosti.
V centre budú taktiež prebiehať cvičenia voliteľného predmetu Základy reverzného inžinierstva. „V ESET-e využívame reverzné inžinierstvo najmä na odhalenie skrytej činnosti vírusov a iného škodlivého kódu, je však využiteľné aj v iných oblastiach informačných technológií, napríklad na analýzu či optimalizáciu kvality a spoľahlivosti kódu. Vďaka spolupráci s dvoma najlepšími slovenskými univerzitami sa nám podarilo otvoriť predmet, ktorého obsah budú môcť v pracovnom živote využiť absolventi až troch fakúlt,“ uviedol Juraj Malcho, riaditeľ výskumu a vývoja spoločnosti ESET, ktorý bude centrum riadiť.
Na predmet sa môžu prostredníctvom informačného systému svojej fakulty prihlásiť študenti Fakulty elektrotechniky a informatiky STU (FEI STU), Fakulty informatiky a informačných technológií STU (FIIT STU) a Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK (FMFI UK).
Rektori a šéf ESET-u dnes podpísali memorandum o spolupráci. ESET zamestnáva vo svojej bratislavskej centrále a košickej pobočke mnoho absolventov zúčastnených fakúlt, ktorí pracujú nielen na zlepšení detekcie škodlivého kódu, ale aj na samotnej architektúre antivírusového softvéru. Napríklad vývoj nového bezpečnostného radu pre firmy, ktorý ESET čoskoro uvedie na trh, by jednej osobe trval 55 rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy