Zákon o ŠFRB sa bude novelizovať, odborníci chcú zvýšiť účinnosť podpory

Platforma Budovy pre budúcnosť navrhuje zvýšiť efektivitu podpory, ktorú poskytuje Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB). Zmenami v zákone o fonde chce prispieť k tomu, aby obnovený bytový dom spĺňal moderné štandardy energetickej hospodárnosti a kvality vnútorného prostredia aj 20 rokov po rekonštrukcii.

Bytové domy na Slovensku sa podľa platformy vďaka financovaniu zo ŠFRB obnovujú v slušnom tempe a kvalite. Odborníci však aj tu vidia rezervy. "Aby ľudia v obnovenom paneláku neplatili zbytočne veľa za kúrenie a aby sa im tam bývalo dobre a zdravo," uviedol pre TASR ich zástupca Peter Robl.

Ako upozornil, dopyt po financovaní obnovy s využitím úverov zo štátneho fondu dnes približne o 40 % prevyšuje jeho možnosti. Platforma preto navrhuje úverové zdroje zvýšiť, a to aj bez zvýšeného tlaku na štátny rozpočet, napríklad pomocou eurofondov či spoluprácou s komerčnými alebo rozvojovými bankami.

Zároveň by chcela zaviesť motivačný faktor na dosiahnutie významnejšieho zníženia potreby energie. Dnes totiž mnoho bytových domov podstúpi len tie najnevyhnutnejšie úpravy. "Vieme, že je technicky možné a ekonomicky zmysluplné, aby sa bytové domy dostali vďaka obnove v podstate na úroveň novostavieb a je škoda, že sa tak nedeje," doplnil Robl. V zahraničí podľa neho úspešne funguje napríklad grantová zložka, zvýhodnená úroková sadzba, ale tiež bonusové kritériá pre hodnotenie žiadostí o úvery.

Odborníci rovnako presadzujú, aby medzi oprávnené výdavky v rámci úveru patrila aj inštalácia systému mechanického vetrania s rekuperáciou tepla. "Zateplenie a výmena okien dramaticky zvyšuje vzduchotesnosť budovy. Klasickým vetraním oknami je v nej preto až nereálne zabezpečiť dostatok čerstvého vzduchu a jeho primeranú vlhkosť. Rekuperácia tepla navyše ďalej znižuje potrebu tepla na vykurovanie a zvyšuje tepelnú pohodu aj v lete," vysvetlil Robl.

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR diskusiu o návrhoch platformy pripúšťa. Zákon o ŠFRB plánuje tento rok novelizovať pre zmenené podmienky pri využívaní eurofondov v novom období. "Súčasne bude návrh reagovať na zmenené tepelno-technické požiadavky na stavby a bude obsahovať aj úpravy a doplnenia, ktorých potreba vyplynula z aplikačnej praxe," priblížil hovorca rezortu Martin Kóňa.

Na Slovensku je dnes približne 880.000 obývaných bytov v takmer 65.000 bytových domov. Z nich zhruba pätina prešla čiastkovou a tretina celkovou obnovou. ŠFRB na obnovu bytových domov minulý rok použil okolo 115 miliónov eur, pričom dvakrát na to presunul peniaze z menej žiadaných účelov. Z celkového počtu 677 žiadostí o úver vlani vyhovel 513.
Tento rok na účel obnovy vyčlenil 50 miliónov eur, rozpočet však ešte nie je schválený.

Platforma Budovy pre budúcnosť združuje Zväz stavebných podnikateľov Slovenska, Slovenskú radu pre zelené budovy, Združenie pre podporu obnovy bytových domov, Inštitút pre energeticky pasívne domy a Greenpeace.

Súvisiace články

Aktuálne správy