Tomuto sa hovorí nabitý program: Môže Angela Merkelová zachrániť svet?

, qz;reuters;Geopolitical Weekly Foto: SITA

Nemecká kancelárka sa nezdá. Počas ostatných dvoch týždňov precestovala naprieč zemeguľou 28 000 kilometrov. Merkelová tu, Merkelová tam, Merkelová všade, svet ju dnes potrebuje viac ako inokedy, aby odvrátila globálne hrozby krízy.

Od násilia na Ukrajine a boja proti terorizmu po finančnú krízu Grécka. To všetko má na svojich pleciach európsky, ale aj zdá sa svetový líder, ktorému mnohí Nemci nepovedia inak ako mutti (mamička). Pozrime sa podrobnejšie na jej cesty v ostatnom čase, mohlo by sa zdať, že je to len ťažko uveriteľný plán.

Piatok 30. januára
Merkelovej cestovný ošiaľ začína v Štrasburgu pri večeri s francúzskym prezidentom Françoisom Hollandom a predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom. Schulz sa práve vrátil zo stretnutia s novou gréckou vládou v Aténach a svojich spoločníkov informuje o rýchlo sa zhoršujúcej ekonomickej situácii v krajine.

Sobota 31. januára
Merkelová je naspäť v Berlíne, médiám dáva rozhovor v ktorom vyzýva k spolupráci medzi irackými etnickými skupinami a k zachovaniu mieru. Premiér krajiny, Haider al-Abadi, sa chystá za kancelárkou v priebehu niekoľkých dní.

Nedeľa 1. februára
V oficiálnom kalendári nemá Merkelová na tento deň žiaden program. Medzitým sa však v Budapešti odštartuje veľká protivládna rally, len deň pred jej návštevou krajiny. Kritici proruskej politiky premiéra Viktora Orbána sa obracajú priamo na kancelárku. "Frau Merkel, zachráňte Maďarsko!," píše sa na jednom transparente.

Pondelok 2. februára
Merkelová sa stretne s Orbánom v Budapešti, kde zdôrazňuje dôležitosť ochrany občianskych slobôd v EÚ a opakuje, aké je dôležité, trvalé prímerie na Ukrajine. Neskôr navštívi v centre najväčšiu synagógu.

Utorok 3. februára
Návrat do Berlína, Merkelová víta premiéra Singapuru, Lee Hsien Loonga. Neskôr slávnostne otvára lekárske výskumné laboratórium, určené na štúdium najnebezpečnejších chorôb, akou je Ebola.

Streda 4. februára
Zasadnutie vlády v Berlíne nasleduje štátna návšteva Josepha Muscata, premiéra Malty.

Štvrtok 5. februára
Najskôr raňajšie stretnutie s nemeckým astronautom, ktorý sa  nedávno vrátil z Medzinárodnej vesmírnej stanice a nasleduje let do Kyjeva. Spolu s Hollandom sa Merkelová stretne s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, diskutovať budú o eskalácii násilia vo východnej časti krajiny.

Piatok 6. februára
V Berlíne sa Merkelová stretáva s irackým premiérom al-Abadim. Následne sa stretne s Hollandom v Moskve na návšteve ruského prezidenta Vladimira Putina. Hľadá sa spoločná reč pre ukončenie krízy na Ukrajine.

Sobota 7. februára
Merkelová prednesie prejav na bezpečnostnej konferencii v Mníchove, po ktorom nasleduje stretnutie s Porošenkom a americkým viceprezidentom Joe Bidenom a ministrom zahraničia Johnom Kerrym.

Nedeľa 8. februára
Merkelová mieri do USA. Je to vzácna schôdzka bez času na premýšľanie (alebo dobiehanie spánku).

Pondelok 9. februára
Vo Washingtone DC sa stretne s prezidentom USA Barackom Obamom, diskutuje sa o globálnej ekonomike, obchodnej zmluve, boji proti terorizmu a o situácii na Ukrajine. Neskôr si urobí krátky výlet do Svetovej banky, aby sa stretla s prezidentom Jim Yong Kimom.

Utorok 10. februára
Merkelová prilieta v noci do Ottawy na stretnutie s kanadským premiérom Stephenom Harperom. Na programe je obchod, kríza eurozóny a Ukrajina. Následne, ešte v ten večer,  letí späť do Berlína.

Streda 11. februára
Minsk v Bielorusku, prilieta na rokovanie s Porošenkom, Putinom a Hollandeom ohľadom prímeria vo východnej časti Ukrajiny. Zástupcovia strany samozvaných "ľudovej republiky" z Donecka a Luhanska sa stretávajú oddelene s úradníkmi z Kyjev a Moskvy. Porošenko odmieta vyjednávať priamo so separatistami.

Štvrtok 12. februára
Po 16 hodinách rokovaní sa predstavitelia dohodli na balíku opatrení, ktorých cieľom je ukončiť konflikt na Ukrajine. Merkelová a Hollande potom letia priamo do Bruselu na summit s ostatnými vedúcimi predstaviteľmi EÚ. Kancelár prijíma po prvý krát nastupujúceho gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa.

Piatok 13. februára
Prešli dva týždne a nalietaných má okolo 28 000 km, Merkelová je späť v Berlíne. Čas na oddych, na tento deň má kalendár povinností prázdny. Nadchádzajúci týždeň je už o niečo menej hektický, rozvrh počíta s výletmi do Paríža a Ríma. V tom druhom prípade sa kancelárka ide stretnúť s jedným z mála svetových osobností, na ktoré sa čoraz viac ľudí obracia pre odpovede. Čaká ju pápež František.

Dodržať takto nabitý program by dal zabrať aj mladším, ale 60-ročná Angela je plná odhodlania. Čo je jej tajomstvo? Jednoducho má vrodenú vytrvalosť a údajne pije veľa vody. Merkelová sa raz pre ženský časopis vyjadrila, že na spánok sa ukladá "ako ťava". "Nie je to žiadne tajomstvo. Nemá žiaden fitness program, necvičí jogu ani nič podobné. Má pevné zdravie," tvrdí jej lekár. "A je schopná zaobísť sa  bez spánku."

Rakúsky Die Presse napísal, že "v Európe nefunguje nič bez Merkelovej", a dodal: "Kto iný by sa dostal ruského prezidenta Vladimira Putina späť k rokovaciemu stolu?"

"Necítim sa zle, ešte nie je koniec týždňa. Zajtra je pracovný deň," povedala Merkelová vo štvrtok večer po 16 hodinovom rokovaní o prímerí s Vladimírom Putinom v Rusku. Bolo to pred odletom do Bruselu na rokovania s Grékmi. Najpredávanejšie nemecký denník Bild neskrýva nadšenie, "urobila za dva dni to, čo pre ostatných znamená týždeň práce".

Na Mereklovej maratón vyjednávaní sa dá pozrieť aj inak. EÚ sa nachádza v hlbokej kríze a mnohí z nej vinia agresívnu exportnú politiku Nemecka a jeho požiadavky týkajúce sa fiškálneho uťahovania. Je obviňované z toho, že sleduje iba vlastné záujmy. V určitom zmysle sa Nemecko opäť stáva krajinou, ktorej sa ostatné európske štáty boja. Svet tak, ako ho poznala Merkelová pri nástupe k moci, kolabuje. Európska finančná kríza už nie je primárne krízou ekonomickou, ale politickou. A kríza na Ukrajine stavia Nemecko do mimoriadne nepohodlnej pozície, kde by malo zohrávať vedúcu úlohu. Musí zabezpečiť, aby sa politický problém nezmenil v problém vojenský. Čo sa týka Európskej únie, je pre neho situácia tiež zložitá. Na jednej strane sa snaží o to, aby sa nerozpadla. Na druhej ale nechce niesť ťažobu zachovania jednoty.

Nemecká stratégia v sebe zahŕňa rozpor. Nemci nechcú vystupovať asertívne či vyhrážať sa. Avšak zaujímajú pozície, ktoré so sebou asertivitu a vyhrážky nesú. Ohľadom Grécka je Nemecko tou najmenej prispôsobivou krajinou. Na Ukrajine Berlín podporuje Kyjev, ale zároveň nechce zaujať jasný celkový postoj. A v oboch prípadoch je Nemecko okolnosťami natlačené do pozície, v ktorej sa cíti veľmi nepohodlne. Nemecko podporilo protivládne demonštrácie na Ukrajine, odsudzovalo zabratie Krymu aj ruskú podporu separatistom. Zo svojej úlohy významného kritika sa ale snažilo vycúvať vo chvíli, keď sa ukázalo, že politický spor dostáva vojenskú príchuť. Nakoniec sa Nemci dostali do zložitej pozície, kedy nesúhlasia s krokmi Ruska, ale nechcú podporiť Ukrajinu vojensky. Súhlasilo so sankciami voči Rusku, ale zároveň sa snaží o zmierenie.

Podobne zložitý je nemecký prístup k Grécku. Nemecko vyvážalo viac než 50 % HDP a viac ako polovica z toho smerovala do EÚ. Nemecko má výrobný sektor, ktorého kapacita vysoko prevyšuje možnosti jeho vlastnej spotreby. Musí mať preto prístup na zahraničné trhy, alebo sa dostane do hlbokej krízy. V Európe ale rastú bariéry a možno, že slabšie ekonomiky siahnu k protekcionizmu. Ak by Grécko ukázalo, že odchod z menovej únie aj zo zóny voľného obchodu je výhodný, celý systém by sa rozpadol. Nemecko sa teraz dostáva do podobnej pozície ako v roku 1871. Aj vtedy bolo ekonomicky silné, ale tiež veľmi neisté. Jeho moc sa odvíjala od ochoty ostatných krajín poskytnúť prístup na domáci trh. Bez neho by sa sila Nemecka zrútila.

Nemecko sa snaží zmeniť Európu, ale jeho hrozby strácajú na sile. Opakuje sa tak stále to isté. Nemecko je príliš silné na to, aby mohlo byť ignorované, ale zároveň je príliš slabé na to, aby si mohlo samo presadiť svoju vôľu. V minulosti sa táto krajina snažila zvýšiť svoju moc, aby si svoju vôľu nakoniec presadila. Tentoraz Nemecko nejaví známky toho, že by sa touto cestou chcelo opäť vydať. Bude zaujímavé sledovať, či mu to presvedčenie vydrží.

Súvisiace články

Aktuálne správy