CBI zvýšila odhad rastu britskej ekonomiky v tomto roku na 2,7 %

Konfederácia britského priemyslu (CBI) dnes zvýšila svoj odhad rastu ostrovnej ekonomiky v tomto roku na 2,7 % z pôvodných 2,5 %, ktoré predpovedala vlani v novembri. Dôvodom je nízka inflácia, solídna miera zamestnanosti a klesajúce ceny ropy. Informovala o tom agentúra DPA.
„Nové pracovné miesta rýchlo pribúdajú a aj rast platov konečne naberá tempo,“ uviedla CBI vo svojej správe. Tieto dva faktory spolu s nízkou mierou inflácie povedú k zvýšeniu spotrebiteľských výdavkov. A klesajúce ceny energií pomáhajú zase firmám redukovať výdavky, vďaka čomu im zostáva viac priestoru na investície.
Britská centrálna banka (Bank of England, BoE) je o niečo optimistickejšia. Minulý týždeň vo svojej najnovšej prognóze predpovedala, že hrubý domáci produkt (HDP) Británie sa v roku 2015 aj v nasledujúcom roku 2016 zvýši o 2,9 %. V roku 2017 by potom mal vzrásť o 2,7 %.
BoE tiež počíta s tým, že inflácia dosiahne tento rok 0,5 %, v roku 2016 sa tempo jej rastu zrýchli na 1,8 % a v roku 2017 by mala mierne prekročiť 2-% inflačný cieľ banky.
Nízke ceny energií zároveň podporia rast reálnych miezd v Británii. BoE očakáva, že priemerná mzda sa tento rok zvýši o 3,5 % a v roku 2016 o 4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy