Ázia objavila lacný európsky úverový trh

Ázijské vlády a spoločnosti, ktoré hľadajú najlacnejšie pôžičky, objavili Európu a začali na jej finančnom trhu umiestňovať svoje eurobondy. Informuje o tom portál amerického denníka Wall Street Journal. Priťahuje ich, že v Európe sú mimoriadne nízke úroky a spoločná mena eurozóny pritom slabne.
V prvých týždňoch tohto roku umiestnili ázijské subjekty v Európe eurobondy za 2,29 miliardy USD (2,01 miliardy eur). Ich hodnota medziročne vzrástla o 500 %. Vlani ich predali celý rok za 12,7 miliardy USD. V porovnaní s rokom 2013 bola však suma o 43 % vyššia. Ázijské štáty a firmy najviac svojich dlhopisov ešte stále predávajú v dolárovej oblasti a v národných menách.
Predaj eurobondov je výhodný pre obe strany. Ázijské subjekty získavajú ďalší zdroj svojho financovania, ktorý je mimoriadne výhodný, a európske trhy majú nových zákazníkov.
Lacné úvery v Európe zatiaľ najviac využívajú čínske štátne firmy. Prevádzkovateľ rozvodnej elektrizačnej siete State Grid Corp. Of China a China Construction Bank spolu predali minulý týždeň dlhopisy za 1,63 miliardy USD. Lodenice China State Shipping Corp. umiestnila v Európe dlhopisy za 750 miliónov USD. O predaji eurobondov uvažuje aj čínska oceliarska spoločnosť Baosteel Group Corp.
Čínske firmy potrebujú eurá, lebo nimi platia akvizície, ktoré získavajú v priemyselných odvetviach a v službách na starom kontinente.
Ázijské spoločnosti využívajú fakt, že náklady na úvery sú v Európe veľmi nízke. Šéf pre úvery na kapitálovom trhu pre región Ázie a Tichého oceánu britskej spoločnosti Barclays Capital Jon Pratt uviedol, že by ho neprekvapilo, keby Ázijčania tento rok umiestnili v Európe dlhopisy, ktoré by dosiahli v eurách štvornásobok ich minuloročnej hodnoty.
Indická štátna spoločnosť Oil & Natural Gas Corp. vlani v júli predala svoje dlhopisy s dlhou lehotou splatnosti v hodnote 2,2 miliardy USD za eurá a doláre. Dlhopisy denominované v eurách mali úrok 2,75 % a v dolároch 3,25 %.
Niektorí investori pristupujú k nákupu čínskych dlhopisov opatrne. Poukazujú na to, že vlani hrubý domáci produkt krajiny vzrástol najslabšie za posledné štvrťstoročie (+ 7,4 %) a mnoho čínskych spoločností je vysoko zadlžených. „Z Číny som nervózny, lebo jej ekonomický pokles od polovice minulého roka je zrejmý,“ uviedol londýnsky portfóliový manažér M&G Investments Mike Riddell. Spoločnosť obhospodaruje finančné investície za 417 miliárd USD. Dodal, že teraz má záujem o japonské štátne dlhopisy.

Súvisiace články

Aktuálne správy