Vývoj dopytu a ponuky zlata v roku 2014

, colosseum Foto: SITA

Údaje Svetovej rady pre zlato (WGC) ukázali oslabenie minuloročného dopytu po zlate na dvoch dôležitých trhoch, ktorými sú Čína a India. Celosvetový dopyt po žltom kove v roku 2014 dosiahol 3 924 ton v porovnaní s rokom 2013, kedy bol na v úrovni 4 088 ton. Napriek tomu posledný štvrťrok 2014 bolo v znamení rastu spotreby, ktorý bol 6 percent voči rovnakému obdobiu 2013. Podľa Marcusa Grupa, riaditeľa investičnej stratégie WGC, bol tak vlaňajší rok rokom stabilizácie.

Trh sa stále spamätáva z druhého štvrťroku 2013, kedy cena zlata prešla najväčším pádom za viac než 30 rokov. Nízke ceny prebudili investorov a to najmä v Indii a Číne. Vďaka tomu sa dopyt v roku 2013 dostal na rekordnú úroveň 4 088 ton. Obe krajiny sú najväčšími konzumentmi zlata na svete a spoločne ich podiel tvorí zhruba polovicu celosvetového dopytu. V minulom roku však obe krajiny zaznamenali ochladenie spotreby. V Indii pokles dosiahol 14 percent na celkových 843 ton a v Číne dokonca 38 percent na 814 ton.

Spotreba zlata Číny a Indie v tonách (zdroj: WGC)

Hlad Číňanov po šperkoch, ktorý tvorí asi dve tretiny globálneho dopytu, prepadol o 10 percent, ale v Indii vďaka festivalom a svadbám vzrástol o 19 percent. Zmenu správania sa spotrebiteľov, a tým pádom aj vyšší dopyt po zlate v oboch krajinách, očakáva WGC v budúcom roku. Odhad spotreby sa pre každú krajinu pohybuje medzi 900 až 1 000 tonami.

V ďalších pre spotrebu dôležitých krajinách ako je Veľká Británia a Francúzsko, bola situácia odlišná. Spotreba tu v uplynulom roku vzrástla o 18 a 16 percent. Popularitu investícií do zlata zdvihla v Anglicku hlavne Kráľovská mincovňa, ktorá začala vydávať svoje prvé zlaté mince širokej verejnosti.

Podľa Alistaira Hewitta, vedúceho prieskumu trhu WGC, je aj Európa vďaka kríze v roku 2008 radená na popredné miesta v spotrebe zlata. Podľa jeho slov však do tej doby trh s investičným zlatom tu prakticky neexistoval.

Medzi centrálnymi bankami išli čisté nákupy zlata prudko hore. Banky zakúpili v minulom roku celkovo 477 ton kovu, čo je medziročne o 13 percent viac.

Nákup zlata vybraných centrálnych bánk v tonách (zdroj: WGC)

 Najviac nakupovala centrálna banka v Rusku. Za ňou nasledovali banky v Iraku a Kazachstane. To naznačuje, že chuť rozvíjajúcich sa trhov ukladať peniaze do zlata, fungujúci ako ochrana pred ekonomickými šokmi, sa nezmenila.

Na druhej strane pomyselného brehu stojí Ukrajina. V búrlivom roku 2014 predala tamojšia centrálna banka takmer 19 ton zlatých rezerv, čím znížila ich stav o 14 percent.

Celková ponuka zlata na trhu, kam sa radí banská ťažba, recyklácie a zaisťujúci sa producenti, v uplynulom roku vzrástla len o 5 ton. Avšak ťažba dosiahla rekordnú úroveň 3 114 ton, teda o 2 percentá viac ako v roku 2013.

 

Autorom je Petr Habiger, analytik, Colosseum, a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy