Cez internet a priamo od investorov: České firmy objavujú možnosti pôžičiek z nebankových zdrojov

V Česku sa rozbieha požičiavanie peňazí bez účasti bánk a úverových spoločností. Informoval o tom server spravodajského kanálu Českej televízie ČT24. Je založené na tom, že jedna firma peniaze potrebuje, druhá ich má nadbytok, a tak ich chce zhodnotiť. Pribúdajú weby pre pôžičky peer-to-peer (P2P), teda také, na ktorých ponúkajú peniaze jednotlivci alebo investori.

Keď chcú podnikatelia rozšíriť svoje podnikanie, majú niekoľko možností. Okrem využitia vlastných zdrojov sa ponúkajú bankové pôžičky. Pre živnostníkov a malých podnikateľov sú však často nedostupné, nevýhodné, alebo sa s nimi spája veľa úradovania.

Teraz si môžu požičať cez internet priamo od investorov alebo od iných firiem. Stačí na príslušnom webe vyplniť formulár a uviesť sumu, o ktorú majú záujem. Veritelia si potom vyberú, komu peniaze požičajú. V aukcii súťažia o to, kto ponúkne najvýhodnejšie podmienky.

"U nás si stanovuje podmienky samotný žiadateľ o úver. On si určí, koľko si chce požičať, na ako dlho a ďalšie podmienky, Ten, kto mu chce požičať peniaze, môže ponúknuť iba rovnaké alebo lepšie podmienky," uviedol riaditeľ P2P financie CZ Roman Kakos. Riaditeľ dodal, že než začala firma požičiavať peniaze, musela sa zaregistrovať ako platobná inštitúcia malého rozsahu. Reguluje ju Česká národná banka (ČNB).

Priemerný úrok na platformách P2P sa pohybuje medzi 5 až 15 %. Pôžičku však nemusí dostať každý žiadateľ. Jej poskytovateľ z informácií na webe dokáže určiť, aké bude obchodné riziko transakcie. Člen predstavenstva CRIF (Czech Credit Bureau) Pavel Finger spresnil, že žiadateľ môže byť nesolventný, alebo môže mať podlžnosti voči Všeobecnej zdravotnej poisťovni. To všetko si investor zisťuje, aby mohol správne rozhodnúť o úvere.

Požičiavanie peňazí mimo bánk existuje už niekoľko rokov napríklad vo Veľkej Británii i v Spojených štátoch. Tam najväčšie portály sprostredkovali pôžičky skoro za 7 miliárd eur. Niektorí experti preto P2P služby považujú za konkurenciu bánk. Šéfredaktor Fincentra Petr Zámečník si myslí, že ak sa P2P v Česku rozšíri, banky budú musieť na situáciu zareagovať. Môžu začať poskytovať pôžičky s nižším úrokom alebo zmeniť úverové podmienky.

Súvisiace články

Aktuálne správy