Skutočný príbeh z Wall Street: Ako mi kokaín zničil moje obchodné zručnosti

, CNBC Foto: YT;SITA

Americký akciový index S&P 500 koncom roka 2014 siahol na rekordné maximá. Ekonómovia aj analytici argumentujú dobrou kondíciou americkej ekonomiky, ale za výkonom akcií stojí predovšetkým samotný vývoj jednotlivých firiem a nemalý podiel majú aj burzoví makléri. Ich práca je všeobecne vnímaná ako jedna z psychicky najnáročnejších a preto nečudo, že si občas pomôžu nejakým tým "povzbudzovadlom".

Server CNBC nedávno na túto tému priniesol úryvok z knihy "The Buy Side". Autorom je Turney Duff, obchodník, ktorý spoznal krásy aj hrôzy burzy a nebál sa k nim otvorene priznať. Jednou takou "hrôzou" pre neho bolo aj pravidelné užívanie kokaínu. Závislosť ho priviedla takmer na mizinu a totálne pošramotila jeho obchodné zručnosti. Ste zvedaví na jeho príbeh?

Kokaín som miloval. Časť môjho ja ho v podstate miluje aj dnes. Rovnako tak som miloval aj akciové obchodovanie. Kokaín a obchodovanie majú totiž jednu spoločnú vec, a tou je eufória. Niektorí vidia v užívaní kokaínu spôsob, ako si okoreniť večierok, iní zase ako nutnosť potrebnú na zvládnutie stresového zamestnania. V skutočnosti je to ale predovšetkým zabijak obchodných zručností. Môžem to potvrdiť ako ja, tak aj ostatní.

Nedávna štúdia vyplývajúca z dielne Icahn School of Medicine ukázala, že užívanie kokaínu vedie k zlým rozhodnutiam. Vedci to zistili, keď merali mozgovú aktivitu 50 užívateľom a 25 členom partie hazardnej hry, ktorí kokaín neužívali. Pri pozorovaní bolo hlavným cieľom zaznamenať signály, ktoré hráčom pomáhajú kalkulovať možné zisky a straty. Na ich základe potom vzišlo konečné rozhodnutie, ktoré bolo v prípade "hráčov s odretým nosom" vo väčšine prípadov chybné.

Môže sa to zdať úplne jasné, kokaín vedie k zlým rozhodnutiam, ostatne ako aj ďalšie návykové látky. Väčšina ľudí si ale neuvedomuje, ako veľmi môže jeho dopad zasiahnuť všetky oblasti ľudského života. A to je lekcia, ktorú som získal až po nespočetnom množstve chýb, ktoré som počas svojej kokaínovej éry urobil.

Najzákernejšie na závislosti je to, ako si ani neuvedomíte, že u vás vzniká a postupne silnie. Predtým, než som koks prvýkrát skúsil, som bol pomerne úspešným akciovým obchodníkom. Dokázal som ohodnotiť riziko oveľa lepšie ako väčšina mojich kolegov. Vedel som, ako zarábať peniaze a to bolo pre mojich vtedajších nadriadených to hlavné. Vedel som robiť dobré rozhodnutia, vedel som ako znížiť straty, bez toho aby som musel dúfať v nevysvetliteľný zázrak zhora. To však len do toho času, kým som začal byť priaznivcom "tenkej bielej čiary".

Nie je to tak, že si dáte jednu lajnu a okamžite sa vám rozpadne život. Pre mňa osobne to znamenalo viac zábavy v noci, ktorá ale nakoniec vyústila do väčšej únavy počas dňa. Síce som stále zarábal, ale rozhodne nie vďaka správnym rozhodnutiam. Môj recept na úspech sa mi pomaly ale isto začal vzďaľovať. Trvalo to presne ďalšie dva roky, než sa môj svet zrútil. Začal som ťažko prerábať a moje zlé rozhodnutia sa začali prejavovať ako v pracovnom, tak aj osobnom živote.

Počas niekoľkých rokov boja so závislosťou sa môj obchodný systém úplne rozpadol. Jedna z mojich sedemmiestnych strát vznikla len preto, že som stratil pozornosť a zmysel pre detail. Jednoducho som nezvládol administratívnu prácu spojenú s expiráciou niektorých opcií. V pondelok ráno som prišiel do práce a zistil som, že firmu stála táto chyba viac ako milión dolárov. V roku 2009 som potom osobne prišiel o stovky tisíc dolárov. Bol som tvrdohlavý. Neveril som, že trh porastie toľko, ako sa nakoniec stalo. Všetko som shortoval. A to aj napriek tomu, že som vedel, že porušujem základné pravidlo obchodovania: nikdy nebojovať s Fedom.

Od čias, kedy som napísal tieto memoáre, som sa stretol s množstvom nádejných obchodníkov a čerstvých absolventov. Tí sa ma pravidelne pýtali, či je kokaín na Wall Street naozaj tak rozšírený. Moja odpoveď vždy znela, že nie je. Určite to nie je povinná súčasť práce. Isté je však to, že ide o jednu veľkú dieru, do ktorej ľahko spadnete, ale von už sa dostávate oveľa horšie. Eufória po prvej lajne je tak silná, že si len ťažko dokážete predstaviť, že si už nikdy žiadnu nedáte. To je ale presne ten bod, kedy začínajú všetky problémy.

Niektorí z vás si povedia, že som jednoducho nedokázal udržať svoj alkoholový a drogový problém na uzde. Je to pravda. Moja schopnosť fungovať v práci bola narušená aj vtedy, keď som ráno dokázal vstať, umyť sa a neprísť neskoro. Kokaín obmedzil moju schopnosť riadiť riziko a to aj v čase, keď som v sebe práve žiaden nemal.

Nemyslím si, že problematika drog vo finančnom svete je jedna z tých otázok, kedy sa rieši, čo bolo skôr, či drogy alebo burza. Faktom je, že práca na Wall Street sama osebe nevytvára potrebu začať niečo brať. Čo však žiaľ musím potvrdiť je, že drogy a následný stav po ich užití pomôžu prekonať všetky pracovné pocity, ktoré vás zrážajú na kolená. Wall Street vždy priťahoval určitý typ ľudí, ale to nevyhnutne neznamená, že sú všetci alkoholici alebo závisláci. Väčšina tých, ktorí sa stanú súčasťou finančného priemyslu, milujú vzrušenie, silu a veľké stávky. Kokaín je potom spôsobom, ako sa vysporiadať s tlakom a stratami.

Dve slová, ktoré dokážu najlepšie opísať moju kokaínovú závislosť, sú "útek" a "ochromenie". Od pocitu, ktorý som vtedy cítil, som nechcel nijako utekať, len som sa ním vysporiadal po svojom. V jadre každej závislosti stojí premisa neschopnosti robiť správne rozhodnutia, ktorú sa snažíme sami pre seba znegovať. Klameme samých seba, že nás sa to predsa netýka. "Mám to pod kontrolou. Dám si už len pár lajn a o polnoci prestanem." To všetko sú lži, nikdy neprestanete. A najhoršie na tom je, že tento problém s vami nezostane len v práci.

Taktgo sa teda dá opísať moja kokaínová éra. Mohlo by sa zdať, že som toho veľa stratil. V skutočnosti som ale o nič neprišiel. Iba som všetko odsunul preč, prácu, dom, úspory a vzťah so svojou dcérou. Teraz, keď som sa opäť postavil na nohy a vydal sa späť k normálnemu životu, sa musím k svojim minulým činom postaviť čelom. Možno sa vám zdá, že som na tom oveľa horšie ako pred šiestimi rokmi. Ale opak je pravdou. Nikdy som nebol šťastnejší. To, čo som získal vďaka triezvosti, úplne prevážilo všetky materiálne straty.

Súvisiace články

Aktuálne správy