Robertovi Ficovi podľa KDH vadí, že sa nezdražuje

Premiér Robert Fico by nemal podľa KDH ľudí strašiť defláciou.

vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 15. februára (SITA) – Premiérovi Robertovi Ficovi podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka vadí, že na Slovensku sa nezdražuje. Ako povedal Moravčík pre agentúru SITA, Robert Fico by nemal ľudí strašiť defláciou. Fico totiž cez týždeň povedal, že kvôli nízkej inflácii či deflácii hrozia straty až do výšky 200 miliónov eur. V skutočnosti však podľa Moravčíka Slovensku kvôli vývoju cien žiadne straty nehrozia. „Naopak, ľudia by tento rok nemali byť poškodení zdražovaním. A toto Robertovi Ficovi zjavne vadí, pretože štát mal pôvodne na zvyšovaní cien zarobiť. Z každého eura, o ktoré by zdraželi nákupy, by totiž do štátnej kasy pribudlo 20 centov. Zdražovanie malo zvýšiť aj príjmy z iných daní a spolu tak mala vláda zarobiť takmer 200 miliónov eur, čo sa však nestane,“ upozornil podpredseda KDH s tým, že pre ľudí to je dobrá správa, pre Roberta Fica zjavne zlá.

Predseda vlády by podľa Moravčíka nemal ľudí strašiť defláciou, pretože kvôli nej Slovensku žiadne problémy nehrozia. „Nedostávame sa ani do deflačnej pasce a nehrozí ani roztočenie deflačnej špirály. Ceny sú jednoducho nižšie kvôli tomu, že výrazne zlacnela ropa na svetových trhoch. Jej cena spadla na polovicu,“ konštatoval. Nie je však podľa neho pravdou, že by na Slovensku žiadne ceny nerástli. Napríklad pri cenách potravín sa tento rok očakáva rast o 1,5 percenta. Podobne majú vzrásť aj ceny trhových služieb.

Vláda tiež podľa podpredsedu KDH neobíde až tak zle, ako tvrdí jej predseda. Nižšie ceny totiž neznamenajú len nižšie daňové príjmy, ale aj nižšie štátne výdavky. „Robert Fico by mal ľuďom hovoriť celú pravdu o vplyve zmien v inflácii na Slovensko. Vývoj cien na svetových trhoch totiž v súčasnosti pomáha zlepšovať životnú úroveň Slovákov viac ako jeho predvolebný sociálny balíček,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy