Ukrajina predpokladá v roku 2015 infláciu na úrovni 26 %

Ukrajinská vláda predpokladá tohtoročnú infláciu na úrovni 26 %, čo znamená ďalšie zvýšenie oproti inflácii zaznamenanej vlani. Vláda pritom pôvodne očakávala, že tempo rastu inflácie sa tento rok výrazne spomalí. Informoval o tom spravodajský server Sputnik, ktorý sa odvolal na vyhlásenie ukrajinského predsedu vlády Arsenija Jaceňuka.
„Odhadujeme, že tento rok by miera inflácie mala dosiahnuť 26 %,“ povedal Jaceňuk v sobotu (14.2.) na schôdzi vlády. V roku 2014 dosiahla miera inflácie na Ukrajine 24,9 %, čo bola najvyššia inflácia za 14 rokov. Vláda okrem toho predpokladá tohtoročný výmenný kurz hrivny na úrovni 21 hrivien za dolár. V súčasnosti sa kurz pohybuje okolo 25 hrivien za dolár.
Čo sa týka inflácie, pôvodne Ukrajina počítala s tým, že tento rok sa spomalí zhruba na 13 %. Konflikt na východe štátu však v posledných mesiacoch vývoj ekonomiky prudko zhoršil. Ukrajinu zatiaľ držia nad vodou úvery zo zahraničia, najmä financie od Medzinárodného menového fondu (MMF). Fond v priebehu tohto týždňa predbežne schválil 4-ročnú úverovú linku za 17,5 miliardy USD (15,38 miliardy eur). Financie sú súčasťou väčšieho balíka od viacerých veriteľov v celkovej hodnote 40 miliárd USD. Napriek tomu sa mnohí ekonómovia obávajú bankrotu štátu a ratingová agentúra Fitch v piatok znížila rating Ukrajiny hlbšie do špekulatívneho pásma, keď ho stlačila z úrovne CCC na CC.

Súvisiace články

Aktuálne správy