Prečistenie trhu nebankoviek: Veritelia musia mať licenciu od Národnej banky Slovenska

Niektoré produkty museli nebankové spoločnosti zrušiť, tento rok trh čaká prečistenie pre povinné licencovanie od centrálnej banky.

Vývoj na trhu spotrebiteľských úverov aj v tomto roku výrazne ovplyvnia vlaňajšie zmeny v legislatíve. Konštatuje to výkonný tajomník Asociácie poskytovateľov spotrebiteľských úverov Ivan Kahanec. Ich dôsledkom boli podľa neho výrazné zmeny v časti ponúkaných produktov a niektoré produkty museli byť zrušené. "Pre spotrebiteľov to znamenalo, že časť z nich si už nedokáže na regulovanom finančnom trhu požičať,“ povedal Kahanec.

Tento rok prináša podľa neho ďalšie významné zmeny v legislatíve, a to povinnosť veriteľa mať licenciu od Národnej banky Slovenska. Túto novinku asociácia víta. "Očakávame, že sa prečistí finančný trh od neférových spoločností. V súčasnosti je veľmi ťažko odhadnúť, ako zareagujú spotrebitelia na tieto zmeny,“ dodal Kahanec.

Spoločnosť Home Credit je držiteľom platobnej licencie Národnej banky Slovenska. "Už teraz spĺňa veľmi prísne požiadavky. Napriek tomu krok smerom k licencovaniu vítame, pretože veríme, že povedie ku kultivácii trhu,“ povedala mediálna zástupkyňa Home Credit Slovakia Antónia Račková Paričiová.

Právne úpravy môžu byť podľa vrchného finančného riaditeľa Consumer Finance Holding Jána Hollého dôvodom, že v konečnom zhodnotení roka 2014 zaznamenajú nebankové subjekty istý pokles v objeme poskytnutých spotrebiteľských úverov, kým v predchádzajúcich rokoch vykazovali stabilne mierny medziročný rast. "Predpokladáme, že v roku 2015 bude mať tempo zadlžovania našich klientov obdobný vývoj ako v roku 2014. Naším cieľom bude, samozrejme, medziročné zvýšenie počtu zmlúv a snaha o získanie čo najväčšieho počtu nových klientov,“ povedal Hollý.

Pokiaľ ide o spoločnosti bankového typu, ktoré sú svojimi podmienkami porovnateľné s bankami, v tomto roku Home Credit predpokladá, že objem nových úverov bude mierne rásť. "Štatistika ale zahŕňa aj konsolidácie úverov, ktoré sa vykazujú ako nové úvery. V pohľadávke nepredpokladáme, že by zadlženosť mala zásadne rásť,“ uviedla Paričiová.

Spoločnosť Profi Credit Slovakia očakáva trend mierne sa zvyšujúceho záujmu o úvery. Rast odhaduje na úrovni okolo dvoch až troch percent. "Je predpoklad, že zadlžovanie sa postupne ustáli a dorovná na úroveň krajín západnej Európy,“ povedal marketingový riaditeľ Profi Credit Slovakia Richard Lörincz.

Súvisiace články

Aktuálne správy