Ratingová agentúra Fitch ako druhá odobrala Rakúsku rating AAA

Ratingová agentúra Fitch sa stala ďalšou agentúrou, ktorá odobrala Rakúsku špičkový rating na úrovni AAA. Ako dôvod uviedla horší než pôvodne očakávaný vývoj štátneho dlhu. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg a server wsj.com.
Fitch v piatok 13. februára uviedla, že znižuje rating Rakúska o jeden stupeň z AAA na AA+, nakoľko očakáva, že štátny dlh bude omnoho vyšší, než sa pôvodne predpokladalo. Ako dodala, štátny dlh Rakúska by mal tento rok dosiahnuť až 89 % hrubého domáceho produktu (HDP), zatiaľ čo pôvodný odhad hovoril o 75 % HDP. Fitch sa tak stala druhou agentúrou, ktorá Rakúsku odobrala špičkový rating. Pred troma rokmi tak urobila konkurenčná Standard & Poor’s.
Podľa Fitch sa dynamika rakúskeho dlhu v poslednom období výrazne zhoršila, pričom dôvodom je príliš dlhá reštrukturalizácia bánk zo štátnych financií. Ako agentúra informovala, pokrok v reštrukturalizácii stredne veľkých bánk, ktoré sa počas finančnej krízy dostali do problémov, napreduje veľmi pomaly. Fitch zároveň upozornila, že ak nedôjde k pokroku v redukcii dlhu, počíta s ďalším znížením ratingu. Naopak, ak sa situácia v tejto oblasti zlepší, nevylučuje opätovné zlepšenie hodnotenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy