USA je v hlbšej deflácii než eurozóna? Stačí zjednotiť metodiky výpočtov

, Société Générale Foto: SITA

Rozdielne smerovanie ekonomík Spojených štátov amerických a Európy je jedným z najväčších tém tohto roku. Jedným z ukazovateľov, ktoré sa v USA a Európe rozchádzajú, je index spotrebiteľských cien čiže inflácia. Avšak len na prvý pohľad.

Albert Edwards z francúzskej banky Société Générale upozorňuje, že nesúlad medzi infláciou v Spojených štátoch a Európe je len a len dôsledkom používania iných metodík výpočtov vývoja cien.

Takzvaná jadrová inflácia je inflácia očistená o vplyv komponentov s vysokou fluktuáciou cien. A práve v tom to tkvie. Kým Spojené štáty z jadrovej inflácie vypúšťajú ceny potravín a energií, eurozóna v nej nepočíta ani s nákladmi na bývanie.

Spotrebiteľské ceny v Spojených štátoch v decembri podľa tamojšej oficiálnej metodiky výpočtov medziročne stúpli o 0,8 % a ročná miera jadrovej inflácie bolo 1,6 %. V eurozóne sa ceny v medziročnom porovnaní v januári naopak o 0,6 % znížili a jadrová inflácia predstavovala 0,6 %. "Ak by v Spojených štátoch boli z jadrovej inflácie vylúčené aj náklady na bývanie, bol by trend vývoja amerických jadrových cien viac menej totožný s číslami z eurozóny," tvrdí Edwards. "Až si investori uvedomia, že aj v USA hrozí rovnako ako na starom kontinente deflácia, môžu byť veľa prekvapení, hlavne ak sú USA považované za jeden z mála zdrojov svetového hospodárskeho rastu," dodáva.

Náklady na bývanie sa navyše v USA skladajú z dvoch zložiek, a to z priamych nákladov (nájom) a takzvané "owner equivalent rent", čo je suma, ktorú by majitelia bytov za bývanie hypoteticky museli zaplatiť navyše, keby bývali v nájme. "Problémom je, že nepriame náklady na bývanie sú vymyslené číslo a nikto ich v skutočnosti neplatí," upozorňuje Edwards.

"A keby sme navyše vývoj jadrových cien v Spojených štátoch a eurozóne porovnávali v šesťmesačnom horizonte, dostali by sme výsledok, podľa ktorého je už teraz deflácia v USA hlbšia ako v Európe," dodáva Edwards.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy