Štyri lekcie, ktoré by o peniazoch malo vedieť každé dieťa

, WSJ Foto: SITA

Nemôžem sa dočkať, až budú naše deti nezávislé a my im povieme, že všetky naše úspory hodláme minúť či darovať na dobročinné účely. V tom čase už ale budú vedieť, že sa nemajú sťažovať a radšej majú zabrať, sporiť a investovať.

Už sa toho veľa popísalo o tom, čo by sme mali deti naučiť o peniazoch. Rád by som sa s vami podelil o to, čo som sa ako dieťa o peniazoch naučil ja a čo učím aj svoje deti.

Po prvé, dôležitá je tvrdá práca.
Ako typický teenager som chcel mať svoje peniaze a chodiť von s kamarátmi, to boli časy ešte pred internetom. Avšak odo mňa  sa očakávalo, že budem pracovať v rodinnom podniku, a to bez odmeny. Stále si pamätám, ako som sa na túto krutosť sťažoval pri večeri. Môj otec ukázal na môj tanier a povedal: "to je tvoja odmena." Potom mi raz otec navrhol, aby som si našiel vlastné zamestnanie, aby som vedel, čo to znamená zarábať si peniaze. Urobil som tak a pracoval som na linke v továrni osemhodinové zmeny v kuse. Bol som tak unavený, že som sa skoro nemohol hýbať. Otec sa usmieval, keď som pri večeri zaspal a ja som pochopil, že mal pravdu. Chcel som dosahovať dobré výsledky v škole, aby som sa takej práci už nemusel venovať. Vyšlo to a dnes si myslím, že to bola jedna z najdôležitejších skúseností v mojom živote.

Po druhé, dôležité sú úspory.
Ako dieťa som neustále počúval, že musím sporiť, pretože nikdy neviem, čo budúcnosť prinesie. K tomu ešte aj: "úroky musí platiť banka tebe a nie ty jej", alebo "dlhy sú zlo". Táto viera vo mne zakorenila a ja ju odovzdávam svojim deťom. Vzal som ich do miestnej sporiteľne a otvoril som im tam účet, kde si sporia peniaze, ktoré dostávajú napríklad od prarodičov. Ukazujem im, koľko dostali na úrokoch, hoci dnes to veľa nie je.

Po tretie, dôležitý je rozpočet.
Keď som vyrastal, moji rodičia platili všetko v hotovosti. Vždy mi hovorili, koľko čo stojí a ako dlho na to museli pracovať. So svojimi deťmi to robím rovnako, aby pochopili, že nič nie je zadarmo. Ak niečo chcú, musia na to mať peniaze. Rád používam platobné karty, ale aj pri tomto platení deťom zdôrazňujem, že ide o peniaze, ktoré sa musia zarobiť. Keď môj syn niečo chce, prepočítam mu to na odpracované hodiny a spýtam sa ho, či to za to stojí.

Po štvrté, dôležité je úročenie.
Neustále zdôrazňujem, ako je dôležité začať s úsporami čo najskôr. Čím viac sa investuje a čím skôr začneme, tým lepšie. Príde čas, kedy už nebudeme schopní pracovať a zarábať peniaze a potom musíme mať z čoho žiť. Preto je tak dôležité dávať bokom časť z toho, čo zarobíme. Je dobré urobiť si z toho zvyk a všetko bude potom v poriadku. Opak platí pre tých, ktorí minú všetko, čo zarobia.

Autorom je George Papadopoulos, ktorý spravuje peniaze zámožným rodinám i jedincom.

Súvisiace články

Aktuálne správy