D. Lipšic opäť neuspel s návrhom na zavedenie monopolnej dane pre SkyToll

Opoziční poslanci NR SR Daniel Lipšic (nezaradený) a Igor Matovič (OĽaNO) dnes v parlamente neuspeli s návrhom na zavedenie monopolnej dane pre spoločnosti SkyToll a Paywell a návratom k rovnej dani. Plénum Národnej rady (NR) SR dnes neposunulo do druhého čítania návrh novely zákona o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach.
Lipšic právnu normu do parlamentu predložil už druhýkrát. „Elektronické mýto je monopol. Nikto nemôže prevádzkovať elektronické mýto okrem firmy Skytoll. Nerozumiem však jednej veci: ak sa zavádzala monopolná daň, prečo jej nepodlieha elektronické mýto? Aký je dôvod?“ spýtal sa svojich kolegov v pléne Lipšic. Preto chceli opoziční poslanci presadiť zavedenie osobitného odvodu pre správcu elektronického mýta a prevádzkovateľa zúčtovacieho systému platieb elektronického mýta palivovými kartami.
Zároveň navrhovali sadzbu odvodu, ako aj rozdielne upravenie základu odvodu pre niektoré takzvané prirodzené monopoly a ostatné regulované osoby, pričom prirodzeným monopolom navrhovali odvod zvýšiť.
Opoziční zákonodarcovia chceli novelou upraviť aj zákon o dani z príjmu a pokúsiť sa tak o návrat k rovnej dani na 19 %. Chceli od júla tohto roka znížiť daň z príjmov právnických osôb zo súčasných 22 % na 19 %. Lipšic vyčíslil, že na vykrytie zníženia sadzby dane pre právnické osoby by sa použili peniaze z výberu nového osobitného odvodu. „Časť odhadovaného zlepšeného výberu daní v sume 30 miliónov eur a zvýšený výber osobitného odvodu regulovaných subjektov v sume približne 141 miliónov eur by sa použil na zníženie dane z príjmov právnických osôb,“ vysvetlil.
Časť prostriedkov z výberu osobitného odvodu od spoločností SkyToll a Paywell navrhoval Lipšic previesť aj do rozpočtov miest a obcí, a to za účelom odstránenia škôd spôsobených dopravou od zavedenia elektronického výberu mýta.
Zároveň uviedol, že návrh plánuje predložiť opätovne. „Budem ho predkladať opakovane minimálne preto, aby sa odkrylo farizejstvo, že sa ochraňujú slabí. Tento svoj názor zmením, len ak mi ktokoľvek povie z ministrov alebo poslancov z vládnej strany, prečo by elektronické mýto nemalo podliehať monopolnej dani,“ dodal Lipšic.

Súvisiace články

Aktuálne správy