O nepodpísanie otvorenia 2. piliera žiadajú prezidenta aj neziskovky

Neziskové organizácie sa listom obrátili na prezidenta SR Andreja Kisku, aby vetoval novelu zákona upravujúcu otvorenie druhého piliera, ktorú parlament schválil 4. februára. Pod výzvou sú podpísaní zástupcovia Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS), Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO), Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika a Nadácie F. A. Hayeka.

Novela umožňujúca sporiteľom prehodnotiť ich rozhodnutie podľa analytikov nenapravila nedostatky, ktoré ho môžu významne ovplyvniť. "Vzhľadom na skutočnosť, že súčasní sporitelia nečelia žiadnej katastrofickej udalosti, ktorá by vyžadovala okamžité otvorenie druhého piliera, myslíme si, že prepracovanie návrhu novely zákona a najmä zapracovanie systémových zmien by pomohlo zvýšiť budúcu stabilitu dôchodkového zabezpečenia," domnievajú sa.

Odborníci navrhujú napraviť neprimerané krátenie dôchodku sporiteľov z prvého piliera. Ako v liste upozornili, sporiteľom je z neho priznaný nižší dôchodok, v skutočnosti doň však platia viac a financujú tým deficitný rozpočet Sociálnej poisťovne. Zároveň pripomenuli, že problém nízkych dôchodkov sporiteľov už posudzuje Ústavný súd SR. "Bolo by preto minimálne prezieravé počkať s otváraním druhého piliera na jeho verdikt, keďže môže mať významný vplyv na rozhodnutie stoviek tisíc sporiteľov," uviedli.

Analytici sú presvedčení, že neprimerané krátenie dôchodkov sporiteľov hrá násobne väčšiu rolu ako atraktívnosť ponúk životných poisťovní. Dnešný stav podľa nich vyhovuje tomu, kto chce znížiť počet sporiteľov. "Vyhovuje to ministrovi financií, ktorý už dnes, ale hlavne v budúcnosti nebude musieť dotovať Sociálnu poisťovňu v takom rozsahu, aký by zodpovedal skutočne zaplateným odvodom sporiteľov," nazdávajú sa.

Organizáciám prekáža tiež nedostatočné riešenie aktuálnej situácie sporiteľov na dôchodku, ktorí nie sú spokojní s ponukami životných poisťovní a nechcú vracať úspory späť do prvého piliera. Ako dočasné riešenie preto navrhujú regulovaný programový výber, ktorý by im umožňoval vyberať svoje úspory v mesačných malých sumách. Ich zostatok sa bude naďalej zhodnocovať v správcovskej spoločnosti. Suma by bola nastavená zákonom na základe úmrtnostných tabuliek.

Prezidenta tak žiadajú o vrátenie schválenej novely do parlamentu a poslancom odporúčajú, aby nedostatky odstránili v novom, komplexnejšom návrhu zákona. Na hlavu štátu sa v pondelok (9.2.) s rovnakou výzvou obrátila opozičná strana SaS.

Súvisiace články

Aktuálne správy