Počet dlžných živnostníkov v SP za ostatné tri roky klesol

Spolu s počtom dlžníkov zo skupiny SZČO sa znížila aj hodnota ich dlžného poistného. Rozhodnutia o dlžnom poistnom klesli vlani na 43 miliónov eur.

V ostatných troch rokoch klesol počet živnostníkov a ostatných samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO), voči ktorým Sociálna poisťovňa eviduje pohľadávky na poistnom. Ako uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder, kým v roku 2012 vydala Sociálna poisťovňa 131 968 rozhodnutí takým SZČO, ktoré si nesplnili odvodovú povinnosť vôbec, respektíve odviedli poistné v nižšej sume, ako bola ich povinnosť, vlani to bolo 79 166 rozhodnutí. V roku 2013 Sociálna poisťovňa zaslala živnostníkom 116 569 takýchto rozhodnutí.

Spolu s počtom dlžníkov zo skupiny SZČO klesá aj hodnota ich dlžného poistného. „Kým v roku 2012 zaslané rozhodnutia o dlžnom poistnom predstavovali hodnotu takmer 50 miliónov eur, v roku 2013 to bolo viac ako 45 miliónov a v minulom roku to bolo 43 miliónov eur,“ vysvetlil Višváder. Sociálna poisťovňa to podľa neho okrem ekonomických faktorov pripisuje aj svojej intenzívnej kontrolnej a osvetovej činnosti, keď pre túto skupinu poistencov zaviedla. „Znižovať pohľadávky živnostníkov výrazne pomáhajú nové služby: Saldokonto či upozorňovanie na dlžné poistné prostredníctvom SMS správ a mailov, ktoré Sociálna poisťovňa zaviedla v celoslovenskom rozsahu od januára 2015,“ uzavrel Višváder.

Súvisiace články

Aktuálne správy