Nákupy v Rusku zhltnú polovicu výplaty: Zaveďte potravinové lístky!

, ČTK Foto:SITA

Podľa spotrebiteľskej organizácie Verejná kontrola sa podiel výdavkov na potraviny v rozpočtoch ruských domácností neustále zvyšuje. Trpia hlavne tí najchudobnejší.

Vzhľadom k prudkému rastu cien potravín v Rusku v dôsledku pádu rubľa a západných sankcií ekonómovia a spotrebiteľské organizácie nabádajú ruskú vládu, aby zaviedla pre najchudobnejšie vrstvy potravinové lístky. Respektíve zvláštne poukazy, ktorými by bolo možné platiť za nákupy v obchode. Systém by mal po americkom vzore financovať štátny rozpočet.

Podľa spotrebiteľskej organizácie Verejná kontrola sa podiel výdavkov na potraviny v rozpočtoch ruských domácností ustavične zvyšuje. Kým predtým na túto položku pripadalo 36 až 40 percent príjmov, po poslednom prudkom zdražovaní je nutné počítať už s polovicou výplaty.

"Pri zachovaní trendu možno predpokladať, že za pár mesiacov tieto výdavky pravdepodobne presiahnu 50 aj 60 percent príjmov," predpovedala mimovládna organizácia.

Preto požiadala vládu, aby posúdila "možnosť zavedenia potravinových lístkov, ktoré dovolia sociálne slabým vrstvám nakupovať stanovené potraviny na účet federálneho rozpočtu". Ruská organizácia sa odvoláva na americkú skúsenosť.

V Spojených štátoch totiž podobný systém funguje už od roku 1939.V súčasnosti má podobu elektronickej karty, ktorú každý mesiac dopĺňa štát z rozpočtových prostriedkov. Pomoc čerpajú desiatky miliónov Američanov, 15 percent populácie, a štát na ňu vynakladá desiatky miliárd dolárov.

O zavedení potravinových lístkov pre najchudobnejšie vrstvy v Rusku sa podľa serveru newsru.com hovorí minimálne od roku 2008. Tento rok sa ale tento systém už rozbieha ako experiment v niekoľkých regiónoch. Podľa denníka Kommersant sa aj v bohatej Moskve uvažuje o zavedení pomoci pre najchudobnejších na nákup potravinových balíčkov. V jedenásťmiliónovej metropole je síce len necelých 100 000 nezamestnaných, avšak príjmy pod úrovňou životného minima vykazuje skoro poldruha milióna Moskovčanov.

Prídelový systém a potravinové lístky sa v Rusku po prvýkrát objavili v roku 1916, za prvej svetovej vojny. Systém, zavedený za posledného cára, sa ešte v ďaleko rozsiahlejšom meradle využíval v boľševickom Rusku, než bol oficiálne zrušený v roku 1935. Znovu sa objavil na začiatku chaotických 90. rokov a v niektorých regiónoch sa udržal do roku 1993.

Súvisiace články

Aktuálne správy