Penzistom sa po výstupe z 2. piliera zvýši dôchodok od SP

Správa „SOCIÁLNE: Penzistom sa po výstupe z 2. piliera zvýši dôchodok od SP“ rozšírená v druhom odseku o ďalšie informácie

BRATISLAVA 6. februára (SITA) – Ak z druhého piliera vystúpi sporiteľ, ktorý je už poberateľom starobného alebo predčasného starobného dôchodku a tento dôchodok mu Sociálna poisťovňa (SP) znížila pre jeho účasť v druhom pilieri, poisťovňa mu jeho dôchodok po vystúpení prepočíta tak, ako keby nikdy nebol v druhom pilieri. Informuje o tom Sociálna poisťovňa. „Prepočet vyplácaného dôchodku vykoná Sociálna poisťovňa automaticky potom, ako budú na jej účet dôchodkovou správcovskou spoločnosťou prevedené povinné príspevky,“ uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. O prepočet dôchodku z tohto dôvodu teda nie je potrebné osobitne žiadať.

V prípade, že zo sporivého piliera vystúpi poberateľ invalidnej penzie, suma jeho invalidného dôchodku sa tým nezvýši. „Na určenie sumy invalidného dôchodku nemalo vplyv, či bola osoba zúčastnená na starobnom dôchodkovom sporení. Znamená to, že suma invalidného dôchodku poistenca po vystúpení poistenca z druhého piliera ostane nezmenená,“ doplnil pre agentúru SITA Višváder. Ak tento poistenec však podľa neho v budúcnosti požiada o priznanie starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku, ich suma sa určí tak, akoby nikdy sporiteľom nebol. Teda sa nebude znižovať o pomernú časť za obdobie starobného dôchodkového sporenia.

Sporitelia budú môcť počas otvorenia druhého piliera od 15. marca do 15. júna tohto roka doručiť Sociálnej poisťovni písomné oznámenie, ktorého obsahom je prejav vôle nebyť zúčastnený na starobnom dôchodkovom sporení, teda vystúpiť z druhého piliera. Tlačivo Sociálnej poisťovne určené k výstupu bude dostupné v každej pobočke Sociálnej poisťovne a na webovej stránke Sociálnej poisťovne. Doručením tohto oznámenia Sociálnej poisťovni sporiteľovi zaniknú účasť na starobnom dôchodkovom sporení spätne odo dňa vzniku jeho účasti, právne postavenie sporiteľa a zmluva o starobnom dôchodkovom sporení. Prejav vôle sporiteľa nie je možné vziať späť.

Povinné príspevky za fyzickú osobu, ktorá vystúpi z druhého piliera, prevedie dôchodková správcovská spoločnosť, s ktorou mal sporiteľ uzatvorenú zmluvu o starobnom dôchodkovom sporení, na účet Sociálnej poisťovne v Štátnej pokladnici. Príspevky vrátené Sociálnej poisťovni sa budú považovať za poistné zaplatené na starobné poistenie za obdobie účasti na starobnom dôchodkovom sporení. Starobný dôchodok alebo predčasný starobný dôchodok fyzickej osoby, ktorá vystúpi z kapitalizačného piliera, nebude znížený za obdobie účasti na starobnom dôchodkovom sporení v druhom pilieri.

Súvisiace články

Aktuálne správy