Prevádzkový zisk Toyoty v treťom štvrťroku stúpol

Za svoj účtovný tretí kvartál automobilka vykázala prevádzkový zisk 762,88 mld. jenov, čo bol rast o 27 %

Japonská automobilka Toyota Motor Corp za október až december, čiže za svoj účtovný tretí kvartál, dosiahla rast prevádzkového zisku o 27 % na 762,88 mld. jenov (JPY). Prekonala tak očakávanie analytikov, ktorí odhadovali, že bude v sume 690,21 mld. JPY. Podporou pre automobilku bolo oslabenie jenu, keďže zhruba polovicu áut vyrobených v Japonsku exportuje. Zisku Toyoty pomohli aj opatrenia zamerané na redukciu nákladov, ktoré prijala v období, keď sa jen v uplynulých rokoch nachádzal na rekordných maximách.

Toyota, ktorá o výsledkoch za svoj tretí kvartál informovala v stredu, zároveň vylepšila prognózu svojho prevádzkového zisku za celý účtovný rok končiaci sa 31. marca 2015. Automobilka očakáva, že jej celoročný prevádzkový zisk bude v objeme 2,7 bil. JPY. Je to vylepšenie o 8 % v porovnaní s jej predošlou predikciou, ktorá rátala s celoročným prevádzkovým ziskom na úrovni 2,5 bil. JPY.

V rámci svojej revidovanej prognózy Toyota ráta s tým, že jej prevádzková zisková marža za účtovný rok do konca marca bude 10 %, pričom jej predchádzajúca predikcia rátala s úrovňou 9,4 %. „Je to výsledok nášho úsilia naštartovaného počas obdobia silného jenu, ktorého cieľom bolo zvýšiť ziskovosť a znížiť fixné náklady,“ uviedla automobilka.

(1 EUR = 133,48 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy