V Bruseli sa stretnú diplomati na rokovaniach o TTIP

Zástupcovia EÚ a USA sa chcú na pondelňajších (2.2.) rokovaniach pokúsiť posunúť prípravy na plánované Transatlantické partnerstvo pre voľný obchod a investície (TTIP) o krok vpred. Nasledujúce 8. kolo (od 2. do 6. 2.) sa má zamerať na niektoré sektory, napríklad na automobilový, energetický, kozmetický a farmaceutický. Informovala o tom agentúra DPA.
Sporná ochrany investorov (ISDS) nebude témou týchto rokovaní, nakoľko je potrebné ešte dosiahnuť dohodu medzi členskými štátmi EÚ. ISDS má chrániť zahraničných investorov pred zoštátnením a ďalším nečestným konaním v hosťovskej krajine. Odporcovia TTIP však už dlhší čas varujú pred možnosťou, že špeciálne súdy budú môcť vďaka tomu ignorovať platnosť národného práva.
Ďalšie kolo rokovaní by malo byť v apríli a 10. kolo pred letnou parlamentnou prestávkou. Celý proces by sa mal ukončiť v tomto roku.
Súbežne s nadchádzajúcimi rokovaniami sa majú v Bruseli konať aj stretnutia zástupcov európskych a amerických odporcov TTIP zameraných na zlepšenie koordinácie ďalšieho postupu.
Cieľom TTIP, o ktorej sa začalo rokovať v júli 2013, je odbúranie prekážok pre transatlantický obchod a podpora cezhraničných investícií na obidvoch stranách. V prípade uzatvorenia dohody vznikne zóna voľného obchodu zahŕňajúca zhruba 800 miliónov spotrebiteľov.
Ochrancovia spotrebiteľov a životného prostredia sa obávajú, že TTIP prinesie zmiernenie európskych noriem. Podľa nich dohoda otvorí brány pre hormonálne alebo geneticky upravené plodiny a produkty a mohla by ohroziť aj ochranu regionálnych špecialít.

Súvisiace články

Aktuálne správy