Uplynulý týždeň na stredoeurópskych akciových trhoch

Praha, Budapešť, Varšava

Český akciový trh v uplynulom týždni oslabil. Počas obchodovacieho týždňa index pražskej burzy poklesol na 955,78 bodu z hodnoty 961,94 bodu, na ktorej uzavrel predchádzajúci týždeň. Trhy reagovali napríklad na správy o dôvere v českej ekonomike. Celková dôvera v českú ekonomiku v januári mierne klesla. Súhrnný indikátor dôvery klesol medzimesačne o 0,1 bodu na 11,5 bodu. Hodnota indexu podnikateľskej dôvery sa oproti predchádzajúcemu mesiacu znížila o 0,5 bodu na 13,3 bodu. Spotrebiteľská dôvera však posilnila na 4,3 bodu z decembrových 2,8 bodu. Vyplýva to z údajov, ktoré v pondelok zverejnil český štatistický úrad.

Maďarská burza v uplynulom týždni klesla. Hlavný budapeštiansky index uzavrel na úrovni 16 530,93 bodu, pričom predchádzajúci týždeň skončil na hodnote 16 759,10 bodu. Trhy reagovali napríklad na správy súvisiace s bankovou daňou v krajine. Tá by sa mohla znížiť najskôr v roku 2016 a to iba v prípade, že ekonomika bude dostatočne rýchlo rásť. Vyhlásil to v piatok líder poslaneckého klubu vládnej strany Fidesz Antal Rogán. Podľa jeho slov musia banky prispieť k ekonomickému rastu zvýšeným poskytovaním úverov.

Poľský akciový počas uplynulého týždňa posilnil. Index varšavskej burzy WIG20 stúpol na 2 341 bodu z úrovne 2 319,59 bodu, na ktorej uzavrel v predchádzajúcom týždni. Trhy reagovali napríklad na správy o hospodárskom raste krajiny. Poľský hrubý domáci produkt (HDP) v minulom roku posilnil o 3,3 %. Vyplýva to z predbežného odhadu, ktorý v utorok zverejnil štatistický úrad krajiny. Znamená to, že ekonomický rast Poľska sa zrýchlil, keďže v roku 2013 sa HDP krajiny zväčšil o 1,7 %. Celková spotreba v krajine v roku 2014 vzrástla o 3 % po tom, ako v predchádzajúcom roku posilnila o 1,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy