Lekári vlani posúdili 27,7 tis. žiadostí o invalidnú penziu

Ako ďalej informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder, celkovo bolo v minulom roku novo uznaných 22 665 invalidít.

Posudkoví lekári Sociálnej poisťovne posúdili v minulom roku na základe žiadosti o invalidný dôchodok zdravotný stav 27 748 osôb. Ako ďalej informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder, celkovo bolo novo uznaných 22 665 invalidít. „Z tohto počtu malo určenú mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou 6 173 žiadateľov o dávku. V 5 083 prípadoch nebola posudkovým lekárom invalidita uznaná, keďže žiadatelia nespĺňali zdravotné kritériá na uznanie invalidity,“ uviedol Višváder.

V rámci kontrolnej činnosti poberateľov invalidných dôchodkov posúdili posudkoví lekári pri kontrolnej lekárskej prehliadke 49 087 poberateľov invalidného dôchodku. „V 43 987 prípadoch bola naďalej uznaná invalidita s rovnakou mierou poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť, ako pri predchádzajúcom posúdení zdravotného stavu,“ tvrdí hovorca poisťovne. V 3 460 prípadoch bolo percento invalidity zvýšené pre zhoršenie zdravotného stavu. Pre zlepšenie zdravotného stavu poberateľa dávky bolo znížené percento invalidity v 1 250 prípadoch a zrušená invalidita bola v 390 prípadoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy