Varufakis sa 1. februára stretne so Sapinom

Grécky minister financií Janis Varufakis sa v nedeľu 1. februára stretne v Paríži so svojím francúzskym rezortným kolegom Michelom Sapinom. Agentúre Reuters do dnes potvrdilo francúzske ministerstvo financií.

Podľa Paríža sa rokovania oboch politikov začnú o 17.00 h SEČ a o 18.30 h poskytnú spoločné vyhlásenie médiám.
Nový grécky premiér Alexis Tsipras sľúbil voličom, že bude rokovať s veriteľmi o znížení gréckeho dlhu a zmene úverových podmienok.

Krajiny eurozóny a Medzinárodný menový fondu poskytli Grécku, ktorému hrozil štátny bankrot dva záchranné balíky v celkovej výške 240 miliárd eur. Podmienkou tejto pomoci je však zavádzanie úsporných opatrení, reforiem a privatizácia štátnych podnikov s cieľom znížiť dlh Grécka a naštartovať ekonomiku.

Úsporné programy sú však od samého začiatku veľmi nepopulárne. Na tom Tsipras postavil svoju predvolebnú kampaň. Sľúbil Grékom, že ukončí politiku úspor a bude rokovať s veriteľmi o nových podmienkach záchranného programu.

Grécky minister financií Janis Varufakis odštartoval sériu rokovaní v piatok (30.1.) stretnutím s Jeroenom Dijsselbloemom, šéfom Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny. Ale aj keď obaja politici označili svoje rokovania za konštruktívne, médiá v Aténach na základe "reči ich tela" po skončení niekoľkohodinovej diskusie skonštatovali, že ich strnulý postoj svedčil skôr o tom, že sa im nepodarilo nájsť východisko a preklenúť rozdiely v názoroch.

Paríž zase pred pár dňami naznačil, že Grécko by mohlo dostať viac času na splatenie svojho dlhu, ale pod podmienkou, že bude pokračovať v dohodnutých reformách.

Súvisiace články

Aktuálne správy