Nezamestnanosť v Taliansku v decembri nečakane klesla

Miera nezamestnanosti v Taliansku vlani v decembri nečakane klesla a prekvapila ekonómov, ktorí očakávali, že sa naopak znova zvýši. Vyplýva to zo spresnených údajov štatistického úradu Istat, ktoré vyvolávajú nádej, že pokles tretieho najväčšieho hospodárstva eurozóny by sa končene mohol zastaviť. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Podľa najnovších štatistík sa miera nezamestnanosti v Taliansku upravená o sezónne vplyvy v decembri 2014 znížila na 12,9 % z novembrových 13,3 % a dosiahla tak najnižšiu úroveň za štyri mesiace. Analytici pritom predpovedali, že nezamestnanosť v krajine aj v poslednom mesiaci minulého roka vzrastie a dosiahne 13,5 %.
Ale v medzirocnom porovnaní sa nazamestnanosť zvýšila, keďže v decembri 2013 bola na úrovni 12,6 %.
Talianske úrady v poslednom mesiaci minulého roka evidovali 3,32 milióna ľudí bez práce.
Dobrou správou tiež je, že aj miera nezamestnanosti medzi mladými do 25 rokov vlani v decembri medzimesačne klesla o 1 % na 42 %.
Taliansko bojuje s najdlhšou recesiou vo svojej modernej histórii. Výkon jeho ekonomiky klesol v 11 z uplynulých 13 kvartálov. Export totiž nedokázal vykompenzovať negatívny vplyv slabého domáceho dopytu na výkon ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy