Španielsky HDP rástol najrýchlejšie za sedem rokov

Hrubý domáci produkt Španielska v štvrtom kvartáli v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom posilnil o 0,7 %, za celý rok 2014 sa ekonomika zväčšila o 1,4 %

Španielska ekonomika sa v poslednom kvartáli vlaňajška v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom zväčšila o 0,7 %. Podľa predbežných údajov štatistického úradu na medzikvartálnej báze rástla najrýchlejším tempom za sedem rokov. Medziročne ekonomika v štvrtom kvartáli posilnila o 2 %. Za celý rok 2014 hrubý domáci produkt (HDP) štvrtej najväčšej ekonomiky eurozóny vzrástol o 1,4 %. Bol to prvý výraznejší celoročný prírastok od roku 2008, kedy kolaps bubliny na realitnom trhu stiahol krajinu do hlbokej ekonomickej krízy.

 

 

Španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos očakáva, že v roku 2015 sa HDP zväčší o viac ako 2,5 %. K rastu by mali prispieť aj nízke ceny ropy, ktoré sa pozitívne prejavia na spotrebiteľských výdavkoch a slabé euro podporí export, ktorý bude pilierom zotavenia, dodal de Guindos.

Podľa osobitných údajov španielske spotrebiteľské ceny v januári klesli o 1,4 %, keď v medziročnom porovnaní zaznamenali najstrmší prepad od júla 2009. Harmonizovaná spotrebiteľská inflácia podľa metodiky umožňujúcej porovnanie s ostatnými členmi EÚ klesla o 1,5 %, teda najviac od začiatku záznamov v roku 1997.

Súvisiace články

Aktuálne správy