Slovenská pošta zvýšila od januára ceny za odosielanie niektorých listov

Slovenská pošta zvýšila od januára tohto roku ceny za odosielanie niektorých listov. Napríklad doporučené listy prvej a druhej triedy do 50 g stoja o 5 centov viac ako v minulom roku. Ľudia tak po novom za takýto doporučený list prvej triedy zaplatia 1,35 eura a pri doporučenom liste druhej triedy je cena 1,15 eura.
Zároveň Slovenská pošta podľa hovorkyne Stanislavy Pondelovej prehodnotila aj ceny listov, ktoré sa využívajú na odosielanie tovarov. Čiže ide o listy s hmotnosťou do 2 kg, prípadne o nadrozmerné listy nad 500 g.
„Balíkové produkty sme zosúladili s nadrozmernými listovými zásielkami nad 500 g, keďže tieto sú technologicky spracovávané ako balíky a aj sa doručujú ako balíky,“ opísala Pondelová. Pošta tak mala podľa jej slov pri ich spracovaní vyššie náklady ako pri štandardných listových zásielkach.
List prvej triedy do 2 kg preto v súčasnosti stojí 2,80 eura, kým v minulom roku to bolo 2,50 eura. Zároveň list druhej triedy do 2 kg stojí dnes 2,60 eura a pred zmenou cenníka to bolo 2,40 eura.
Zdraželi aj listy s hmotnosťou do 1 kg. Kým v minulom roku stál takýto list prvej triedy 1,50 eura, dnes je to 1,80 eura. List druhej triedy do 1 kg vyšiel ľudí ešte v decembri 2014 na 1,40 eura, teraz je to 1,60 eura.
Ceny štandardných listových zásielok, čiže klasických listov prvej a druhej triedy do 50 a do 100 g Slovenská pošta nezmenila. Práve tieto listy tvoria podľa Pondelovej 90 % z celkového objemu listových zásielok.
Zároveň pošta zaviedla od januára nové možnosti doručovania balíkov, ktoré podľa Pondelovej priniesli aj zníženie cien. V minulosti fungovali pri balíkoch tri hmotnostné kategórie – do 2 kg, do 5 kg a do 10 kg. Mohli sa doručovať ako balíky prvej alebo druhej triedy. Od januára sú len dve hmotnostné kategórie, a to do 5 kg a do 10 kg. Doručovať ich možno ako balík na adresu alebo balík na poštu. Balík na poštu funguje princípom, že si človek nechá doručiť balík na pobočku pošty a tam si ho vyzdvihne.
V prípade balíkov na adresu sú ceny rovnaké ako minuloročné ceny za balíky prvej triedy. Za balík do 5 kg zaplatia ľudia rovnako 4 eurá ako vlani za takýto balík prvej triedy a aj cena pri balíku do 10 kg je rovnaká ako minuloročná cena balíka prvej triedy, a to 5 eur.
Balíky na poštu sú lacnejšie ako minuloročné balíky druhej triedy. Kým vlani vyšiel balík druhej triedy do 5 kg na 3,20 eura, dnes ľudia zaplatia za balík na poštu s hmotnosťou do 5 kg cenu 2,80 eura. Pri balíku do 10 kg druhej triedy sa vlani platili 4 eurá, po novom sa za balík na poštu v takejto hmotnosti platí 3,80 eura.

Súvisiace články

Aktuálne správy