Spotrebiteľské výdavky vo Francúzsku v decembri prudko vzrástli

Spotrebiteľské výdavky vo Francúzsku v decembri prudko vzrástli, najstrmšie za takmer tri roky. Motorom ich rastu bolo oživenie spotreby energií. Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na údaje francúzskeho štatistického úradu Insee.
Presnejšie, spotreba domácností v druhej najväčšej ekonomike eurozóny v decembri vzrástla 1,5 % v porovnaní s novembrom, keď sa medzimesačne zvýšila o revidovaných 0,2 % namiesto pôvodne odhadovaných 0,4 %. Ekonómovia, ktorých oslovila agentúra RTTNews, pritom v decembri počítali so zvýšením výdavkov domácností len o 0,5 %. Decembrový rast spotrebiteľských výdavkov vo Francúzsku bol najstrmší od februára 2012.
Výdavky domácností na energie sa pritom vlani v decembri zvýšili medzimesačne o 6,9 % a výdavky na potraviny vzrástli o 0,7 %.
V medziročnom porovnaní sa výdavky francúzskych domácností v decembri 2014 zvýšili o 0,5 %, zatiaľ čo ekonómovia predpovedali, že klesnú o 0,5 %.
Za celý rok 2014 sa výdavky francúzskych domácností znížili, a to o 0,2 %, čo je však o niečo lepší výsledok ako ich pokles so 0,3 % v roku 2013.

Súvisiace články

Aktuálne správy