SZČO dôchodcovia neplatia invalidné poistenie

Sociálna poisťovňa v súvislosti so zmenou minimálneho a maximálneho vymeriavacieho základu na platenie poistného na sociálne poistenie od 1. januára 2015 zaslala živnostníkom a ostatným samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO), ktorých sa uvedená zmena výšky vymeriavacieho základu týka, oznámenie o zmene výšky ich vymeriavacieho základu.
V tejto súvislosti poisťovňa SZČO oznámila sumu vymeriavacieho základu na platenie poistného a výšku poistného na nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie a poistného do rezervného fondu solidarity plynúcu z novej sumy vymeriavacieho základu. V informácii bola uvedená všeobecná celková výška poistného vyplývajúca z jej vymeriavacieho základu.
Poisťovňa v tejto súvislosti upozorňuje, že pokiaľ ide o SZČO – dôchodcu, naďalej platí jeho oslobodenie od platenia poistného na invalidné poistenie. Poistné na invalidné poistenie neplatí tá SZČO, ktorá má priznaný starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok, alebo je poberateľom výsluhového dôchodku podľa osobitného predpisu a dovŕšila dôchodkový vek. Suma poistného týchto SZČO z nového minimálneho vymeriavacieho základu (t. j. zo sumy 412,00 eur) po znížení poistného na invalidné poistenie je 111,85 eura.
Suma poistného SZČO z nového maximálneho vymeriavacieho základu (t. j. zo sumy 4120 eur) po znížení poistného na invalidné poistenie je 1118,58 eura.
SZČO, ktorá neplatí poistné na invalidné poistenie a od januára 2015 je jej vymeriavací základ v rozpätí od 4025,01 eur do 4119,99 eura, zníži oznámenú sumu poistného o poistné na invalidné poistenie, ktoré je v sadzbe 6 % z jej nového (skutočného) vymeriavacieho základu.
TASR informovala Sociálna poisťovňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy