Je silný dolár pre Spojené štáty dobrý?

, roklen24 Foto: SITA

Silný dolár je najvyšším záujem Ameriky, hlásal pred dvadsiatimi rokmi minister financií Spojených štátov Bob Rubin. Počas jeho pôsobenia vyskočil dolárový index o 17 percent. Bol to nárast, ktorý nedokázal zopakovať žiaden z jeho šiestich nástupcov. Súčasného ministra nevynímajúc.

"Budem opakovať to, čo som hovoril ja aj všetci moji predchodcovia. Silný dolár je pre Ameriku dobrý," papagájoval  Jack Lew pre Bloomberg Television na výročnom zasadnutí Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose.

Možno, že je to pravda, ale len do určitej miery. Americký hospodársky rast, zamestnanosť a exportné objednávky ustúpili v momente, keď sa dolár vyšplhal do nových výšin. A debata o tom, či silnejší je lepšie, je opäť aktuálna, veď dolár je v podobnom rozpoltení a zadrhávajúca sa svetová ekonomika je závislá na americkom motore rastu.

Výhodou silnejšieho dolára je, že obyvatelia USA môžu nakupovať zahraničný tovar lacnejšie. Za rovnaké peniaze dostanú viac. Vo všeobecnosti silnejšia mena pomáha krajine financovať deficit obchodného a bežného účtu a je viditeľným symbolom ekonomickej sily. Navyše tam, kde silnejší dolár odráža medzinárodné dopyt po aktívach, vrátane štátnych dlhopisov, môže byť sprevádzaný nižšími výnosmi. To môže znížiť náklady na úvery pre americké firmy aj domácnosti, stimulovať domáci dopyt a "prestaviť" ekonomický ťah zo slabších exportných príjmov USA.

Na druhej strane je zložitejším barometrom ekonomického výkonu. Jeden zo spôsobov, ako by silný dolár mohol oživenie narušiť, je ten, že sa americký vývoz stáva pre ostatné krajiny drahším, z čoho plynie zníženie hodnoty zahraničných príjmov amerických spoločností. Silnejúci dolár by mohol skomplikovať plány Federálneho rezervného systému na zvýšenie úrokovej sadzby, tým, že zníži už aj tak slabú infláciu. Tým, že sa zahraničné výrobky stávajú pre amerických spotrebiteľov lacnejšími, vytvára sa tlak na domácich výrobcov, ktorí zase budú musieť znížiť svoje vlastné ceny, aby zostali konkurencieschopní.

Niektorí ekonómovia si myslia, že aj tak bude sila meny robiť rozdiely v odstupe, ktorý centrálna banka nemôže ignorovať. "Fed v určitom okamihu bude musieť brzdiť s myšlienkou, že bude mať (americká ekonomika) silný výstup, čiastočne kvôli silnému doláru," povedal Axel Merk, prezident spoločnosti Merk Investments LLC, obchodníka s cennými papiermi so sídlom v Palo Alto.

Súvisiace články

Aktuálne správy