Zaručeným elektronickým podpisom nedisponuje väčšina vlastníkov pôdy

Predaj pôdy na Slovensku po prijatí zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku sa podľa rezortu pôdohospodárstva rozbehol bezproblémovo. Tajomník Realitnej únie (RÚ) SR Mojmír Plavec si myslí, že obchodovanie s poľnohospodárskymi pozemkami "výrazne obmedzil".

"Napokon to bolo aj cieľom zákona. Tým, že zúžil okruh potenciálnych kupujúcich, sme skôr svedkami stagnácie cien pôdy," vyjadril sa pre TASR. Občanom, ktorí vlastnia ornú pôdu, preto neodporúča, aby ju v tomto období predávali. "Nemali by ani podľahnúť tlakom rôznych lokálnych farmárov alebo agropodnikov, ktorých zákon pri nákupe zvýhodnil," domnieva sa tajomník RÚ. RÚ upozornila aj na problémy pri aplikácii zákona.

"Zákon napríklad uložil predávajúcemu povinnosť absolvovať náročnú procedúru pred samotným prevodom pozemku, v rámci ktorej musí svoju ponuku zverejniť aj na portáli Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Potrebuje k tomu zaručený elektronický podpis. Dnes ho má na Slovensku stále málo ľudí a už vôbec ním nedisponujú starší ľudia, ktorí sú zväčša vlastníkmi pôdy," konštatoval Plavec.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR neplánuje zverejňovanie ponúk bez použitia identifikačnej karty s čipom. "Tento spôsob chráni osoby, ktoré ponúkajú alebo naopak kupujú pôdu pred podvodným konaním osôb, ktoré by sa mohli skrývať pod falošnú identitu. Identifikačné karty s čipom sú perspektívou vo všetkých komunikačných systémoch nielen štátnych, ale aj súkromných. Napokon, vyplýva to z osobitného zákona o elektronických systémoch verejnej správy," reagoval hovorca rezortu Peter Hajnala.

Súvisiace články

Aktuálne správy