Nízke ceny ropy stlačili americký koncern ConocoPhillips do straty

Americký ropný koncern ConocoPhillips oznámil za 4. kvartál minulého roka stratu takmer 40 miliónov USD a oznámil ďalšie zníženie kapitálových výdavkov v tomto roku. Dôvodom je prudký pokles cien ropy a odpisy spojené so zrušením podielu firmy v projekte LNG terminálu Freeport. Informovali o tom portál RTTNews a denník Financial Times.
Tretí najväčší producent ropy v USA uviedol, že za 4. štvrťrok minulého roka evidoval čistú stratu 39 miliónov USD (34,47 milióna eur). V rovnakom období predchádzajúceho roka zaznamenala firma zisk 2,5 miliardy USD.
Bez započítania mimoriadnych položiek dosiahla spoločnosť zisk 700 miliónov USD. Na akciu to predstavuje 60 centov. Na porovnanie, v rovnakom období roka 2013 zaznamenala upravený zisk 1,7 miliardy USD (1,49 USD/akcia). Napriek tomu mierne prekonala odhady analytikov, ktorí počítali so ziskom na úrovni 59 centov/akcia.
Vzhľadom na očakávaný ďalší pokles cien komodít spoločnosť ConocoPhillips opätovne znížila rozsah plánovaných kapitálových výdavkov na tento rok. Je to už druhé zníženie za dva mesiace. Pôvodne oznámila, že kapitálové výdavky v roku 2015 zníži o 2,5 miliardy na 13,5 miliardy USD, najnovšie ich redukovala o ďalšie 2 miliardy na 11,5 miliardy USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy