Počet nových nezamestnaných v USA na 15-ročnom minime

Počet nových nezamestnaných v krajine v týždni končiacom sa 24. januára sa zmenšil o 43 tis. na sezónne upravených 265 tisíc, čiže sa dostal najnižšie apríla 2000

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátnu podporu v nezamestnanosti, minulý týždeň klesol na najnižšiu úroveň za takmer 15 rokov. Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že počet nových nezamestnaných v týždni končiacom sa 24. januára sa znížil o 43 tis. na sezónne upravených 265 tisíc. Ide o najmenší počet od apríla 2000. Zároveň išlo o najvýraznejší týždenný pokles od novembra 2012.

Zníženie počtu nových žiadateľov o dávky v nezamestnanosti vysoko prekonalo očakávania ekonómov, ktorí predpokladali, že klesne iba na 300 tisíc. Pokles počtu nových nezamestnaných však pravdepodobne zveličuje posilnenie trhu práce v porovnaní s realitou. Minulý týždeň bol totiž v USA sviatok Martina Luthera Kinga, čo znamená, že sa spracovalo menej žiadosti o podporu v nezamestnanosti.

Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných, ktorý sa považuje za lepší ukazovateľ trendov na trhu práce, sa znížil o 8 250 na 298 500. Zo správy amerického rezortu práce ďalej vyplýva, že počet obyvateľov USA poberajúcich podporu dlhšie ako týždeň, v týždni končiacom sa 17. januára sa zmenšil o 71 tis. na 2,39 milióna.

Súvisiace články

Aktuálne správy