Bielorusko by mohlo reštrukturalizovať zahraničný dlh

Bieloruský prezident síce naznačil možnosť reštrukturalizácie záväzkov, ale poprel, že krajina je v situácii pred bankrotom. Podľa analytikov môže ísť o nátlak na Moskvu. Väčšina záväzkov Bieloruska v sume 4 mld. USD splatných v tomto roku je voči Rusku.

Bielorusko by mohlo reštrukturalizovať svoje záväzky v zahraničných menách v hodnote 4 mld. USD, ktoré má uhradiť v tomto roku, ak by splácanie bolo náročné. Povedal to vo štvrtok bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Na adresu vlastníkov dlhopisov sa však vyjadril, že sa nemusia obávať o schopnosť Bieloruska uhrádzať svoj dlh. „Niektorí majitelia dlhopisov sa obávajú, že sme v situácii pred bankrotom, ale my v rozpočte predpokladáme úplné financovanie našich záväzkov,“ konštatoval bieloruský prezident.

Analytici vo svojej prvej reakcii uviedli, že pravdepodobným cieľom Lukašenkových vyjadrení je tlak na Rusko, ktorého veľké hospodárstvo dominuje bieloruským trhom, a ktorého ekonomické turbulencie sa v tomto roku odrazili na Bielorusku. „Neexistovali náznaky, že by mali problémy so splácaním, a rozhodne väčšinu svojich záväzkov majú voči Rusku,“ povedal manažér fondu vlastniaceho bieloruské dlhopisy

Lukašenko nekonkretizoval, voči komu sú v tomto roku splatné záväzky jeho krajiny v sume 4 mld. USD. Mali by však zahŕňať augustové splatenie eurobondov v sume 1 mld. USD. Bieloruský prezident uviedol, že Minsk v tomto roku od Ruska dostane ďalšie úvery vrátane 440 mil. USD z protikrízového fondu Euroázijskej ekonomickej únie.

(1 EUR = 1,1315 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy