Posudkoví lekári vlani posúdili takmer 27.748 žiadateľov o invalidný dôchodok

Posudkoví lekári Sociálnej poisťovne (SP) v roku 2014 posúdili na základe žiadosti o invalidný dôchodok zdravotný stav 27.748 osôb.
Celkovo bolo novouznaných 22.665 invalidít, pričom z tohto počtu malo určenú mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou 6173 žiadateľov o dávku. V 5083 prípadoch nebola posudkovým lekárom invalidita uznaná, keďže žiadatelia nespĺňali zdravotné kritériá na uznanie invalidity.
V rámci kontrolnej činnosti poberateľov invalidných dôchodkov posúdili posudkoví lekári pri kontrolnej lekárskej prehliadke 49.087 poberateľov invalidného dôchodku. V 43.987 prípadoch bola naďalej uznaná invalidita s rovnakou mierou poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť, ako pri predchádzajúcom posúdení zdravotného stavu. V 3460 prípadoch bolo percento invalidity zvýšené z dôvodu zhoršenia zdravotného stavu. Z dôvodu zlepšenia zdravotného stavu poberateľa dávky bolo znížené percento invalidity v 1250 prípadoch a zrušená invalidita bola v 390 prípadoch.
Posudkoví lekári SP v rámci lekárskej posudkovej činnosti dôchodkového poistenia posudzujú dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav a mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť poistenca na účely určenia invalidity, ktorá je jednou z podmienok nároku na invalidný dôchodok.
TASR informoval Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Súvisiace články

Aktuálne správy