Nemecké spotrebiteľské ceny prvýkrát od dlhovej krízy klesli

Spotrebiteľské ceny podľa predbežných harmonizovaných údajov, ktoré umožňujú porovnanie s ostatnými členmi Európskej únie, klesli o 0,5 %.

Nemecká medziročná inflácia sa v januári prvýkrát od októbra 2009 prepadla do negatívneho teritória. Spotrebiteľské ceny podľa predbežných harmonizovaných údajov, ktoré umožňujú porovnanie s ostatnými členmi Európskej únie, klesli o 0,5 % po decembrovom medziročnom raste o 0,1 %. Spotrebiteľská inflácia v najväčšej európskej ekonomike tak v januári hlboko zaostala za cieľovou hodnotou Európskej centrálnej banky, ktorá považuje za optimálne, aby v strednodobom horizonte ceny rástli priemerným medziročným tempom tesne menej ako 2 %. Finálne údaje o vývoji spotrebiteľských cien za január má zverejniť nemecký štatistický úrad 12. februára

Hrozba deflácie v eurozóne tento mesiac priviedla ECB k rozhodnutiu začať nákupy vládnych dlhopisov. V decembri spotrebiteľské ceny v menovej únii klesli o 0,2 %, čo bola najnižšia úroveň od septembra 2009. V predchádzajúcom mesiaci bola medziročná inflácia ešte na úrovni 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy