Kríza nehnuteľností: Vitajte doma, toto je váš nový dom postavený 3D tlačiarňou

, qz Foto: 3ders

Šanghajská stavebná firma WinSun Decoration Design Engineering predstavila päťpodlažný bytový dom vyrobený výhradne obrou 3D tlačiarňou. Najvyššia vytlačená budova sveta s terakotovou fasádou stojí v priemyselnom parku, rozlohu má 1100 metrov štvorcových a je v neoklasicistickom štýle.

Budovu vyrobili pomocou patentovaného "atramentu", vytvoreného zo zmesi recyklovaného stavebného odpadu. Tlačiareň musela byť dlhá 150 metrov. Je to rovnaká technológia, akú  spoločnosť použila minulý rok, keď vytlačila 10 cenovo prístupných prízemných domov za 24 hodín. Takýto výkon rozprúdil predstavivosť architektov, humanitárnych organizácií aj vlád, ktoré hľadajú alternatívne riešenia bývania.

Podľa hlavného inžiniera China Construction, Maa Rongquana, ktorý je zodpovedný za kontrolu stavby vyhlásil, že obe stavby sú v súlade s národnými normami, aj keď si je vedomí, že v tejto oblasti zatiaľ žiadne štandardy prijaté nie sú. "Potrebujeme, aby sa  prehodnotili a zlepšili štandardy pre budúcnosť," povedal Rongquan.

Desať domov už má objednaných taiwanská realitná skupina a egyptská vláda by kúpila 20 000 týchto jednoduchých bungalovov.

Winsun nie je jedinou spoločnosťou, ktorá sa pustila do tlačenia domov. Ale na rozdiel od niektorých iných firiem v odbore, jej ambície sú globálne a zdá sa, že úspešne presvedčili investorov o škálovateľnosti svojich produktov.

Na tlačovej konferencii začiatkom januára prezentoval šéf Winsunu Ma Yi plány spoločnosti na výstavbu 3D tovární vo viac ako 20 krajinách sveta, vrátane USA, Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov, Kataru, Maroka a Tuniska. Inžinieri firmy v súčasnej dobe pracujú na vývoji tlačiarne, ktorá zmení púštny piesok na stavebný materiál.

Súvisiace články

Aktuálne správy